https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jesenice-ma-verejne-led-osvetleni-s-potlacenou-modrou-slozkou-svetla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jesenice má veřejné LED osvětlení s potlačenou modrou složkou světla

17.5.2018 09:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Osvětlení se v noci také utlumí. Pokud někdo vstoupí na chodník, rozsvítí se opět na plno.
Osvětlení se v noci také utlumí. Pokud někdo vstoupí na chodník, rozsvítí se opět na plno.
Zdroj | MÚ Jesenice
Středočeská obec Jesenice mezi svými částmi Kocandou a Mladíkovem vybudovala chodník s veřejným osvětlením. To je vybaveno filtrem modré složky světla a je nenarušuje tak přirozený biorytmus lidí a zvířat. Osvětlení se navíc v noci samo ztlumí. Informuje o tom Jesenická radnice.
 

„Dopady bílého LED osvětlení na životní prostředí se zabývá mnoho vědců po celém světě, z výsledků vyplývá, že na živé organismy má vliv jak intenzita osvětlení, tak i barva použitého světla,“ říká starostka Jesenice Radka Vladyková s tím, že Jesenice jako první v Evropě nainstalovala LED osvětlení se speciálním filtrem modrého světla, který sníží jeho podíl na hodnoty pod jedno procento běžně používaných LED diod.

Světlo řídí biologické hodiny všech živých organismů, jak fauny, tak i flory. Modré světlo probouzí organismy a je přirozené pro den, v noci by mu neměly být vůbec vystaveny. V opačném případě dochází k narušení přirozeného biorytmu, což vede k poruchám spánku, vzniku depresí a dalších civilizačních chorob. Negativní dopad má i na reprodukční cyklus zvířat a růst rostlin.

Osvětlení se po jedenácté v noci navíc automaticky utlumí na dvacet procent a zpět se plně rozsvítí v pět hodin ráno. "Pokud někdo v noci vstoupí na chodník, zareaguje fotobuňka, která chodník rozsvítí naplno, pak se zase utlumí,“ dodává Vladyková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist