https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskynari-nasli-v-moravskem-krasu-mensi-prostory-se-vzacnymi-krapniky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyňáři našli v Moravském krasu prostory se vzácnými krápníky. Rostou jakoby proti zákonům gravitace

25.10.2021 01:34 | BRNO (ČTK)
Heliktit, zvaný též excentrický krápník, je útvarem sekundární krasové výplně, který roste jakoby proti zákonům gravitace. Na obrázku vzácný heliktit ve tvaru rybího ocasu v jeskyních v Sonoře v Texasu.
Heliktit, zvaný též excentrický krápník, je útvarem sekundární krasové výplně, který roste jakoby proti zákonům gravitace. Na obrázku vzácný heliktit ve tvaru rybího ocasu v jeskyních v Sonoře v Texasu.
Foto | DanielCD / Wikimedia Commons
Jeskyňáři našli v Moravském krasu dalších pět nových menších prostor, jsou v nich krápníky, které rostou jakoby proti zákonům gravitace. ČTK to řekl Jan Flek ze základní organizace Myotis České speleologické společnosti.
 

Rozlehlý dóm plný krápníků stále nemá jméno. Jeskyňáři mu podle Fleka zatím říkají "Hlavní" a možná už mu to zůstane. Nově objevené menší prostory nad ním bohatou krápníkovou výzdobu podle Fleka nemají. Jsou v nich ale méně časté krápníky, takzvaná excentrika, která rostou jakoby proti zákonům gravitace. Tedy nikoliv svisle dolů.

Další objevy v jeskynním systému lze podle Fleka čekat směrem k povrchu i z dómu jako takového, z nějž náznakem vede další chodba.

Prostory jeskyňáři našli díky prokopávání nánosů v takzvaném Ševčíkově závrtu u silnice mezi Lažánkami a Vilémovicemi. Přes závrt, tedy přes propad v zemi, se už dříve dostali do rozlehlého dómu, který má asi 30krát 30 metrů. O něm veřejnost informovali v polovině května. V bádání ale pokračují. "Z objevené prostory vedou komíny směrem k povrchu, nových pět menších prostor jsme našli, když jsme jimi prolézali. Snažíme se skrz ně dostat až k povrchu," uvedl Flek.

Problematický je totiž vstup do dříve objeveného dómu. Chodba vede pod silnicí asi ve čtyřicetimetrové hloubce a do dómu se jeskyňáři dostali takzvaným sifonem, který ale pravidelně zaplavuje voda. Když chtějí pokračovat ve výzkumu, musí ji odčerpat. Kdyby se některým z komínů v dómu dostali až k povrchu, výrazně by jim to usnadnilo práci.

"Podařilo se nám už rozšířit celý tento jeskynní systém zhruba na 500 metrů. Stále ale pokračujeme," uvedl Flek.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha. Největší je ale systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Objevy větších jeskyní jsou už výjimečné, kras je značně probádaný. Nedávno našli jeskyňáři čtyři nové dómy poblíž Macochy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist