https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskyne-na-spicaku-na-jesenicku-zavadi-od-letoska-serii-zimnich-prohlidek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyně Na Špičáku na Jesenicku zavádí od letoška sérii zimních prohlídek

15.1.2023 00:14 (ČTK)
Foto | BíláVrána / Wikimedia Commons
Jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku nabízí od začátku letošního roku jako novinku sérii garantovaných zimních prohlídek. Do podzemního labyrintu se mohl turista během ledna, února a března podívat už dříve, vstup si však musel dopředu telefonicky nebo e-mailem zajistit. Od letoška se může kdokoliv vypravit do jeskyně i bez objednávky, a to každý čtvrtek ve třech termínech. Správa jeskyní tím vychází vstříc například turistům na zimních pobytech v Jeseníkách, informovali ČTK zástupci správy.
 

"Prohlídky plánujeme vždy v 10:00, 12:00 a 14:00 hodin," uvedla vedoucí správy jeskyně Andrea Švubová. Novinka je podle ní určena například návštěvníkům, kteří v těchto dnech dorazili do Jeseníků na zimní pobyt, ale s ohledem na nedostatek sněhu hkedají další náplň volného času. "Kromě jedinečných srdcových chodeb uvidíte třeba i spící netopýry," doplnila Švubová.

Jeskyně Na Špičáku je nejstarší písemně doloženou jeskyní v ČR, s historickými nápisy na stěnách datovanými k roku 1519 a odborně zrestaurovanou renesanční malbou Adorace Krucifixu z poloviny 16. století, uvedl mluvčí Správy jeskyní České republiky Pavel Gejdoš. Tajemné podzemí poblíž lomu takzvaného supíkovického mramoru je turistům přístupné už od roku 1885. Z dosud známé celkové délky 410 metrů návštěvníci procházejí 220 metrů chodeb a síní.

Kromě jeskyně Na Špičáku mohou turisté v Jeseníkách, které se nyní potýkají s nedostatkem sněhu na běžeckých i sjezdových tratích, zavítat i do další jeskyně, a to Na Pomezí v Lipové-lázních na Jesenicku. Otevřená je pro návštěvníky každou středu v 10:00, 12:00 a 14:00. "Do obou jeskyní se skupiny zájemců mohou podívat po domluvě předem i v jiné pracovní dny. O víkendech je do konce března zavřeno. Klasická turistická sezona s prohlídkami i o víkendech začne tradičně od 1. dubna," informoval ČTK Gejdoš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist