https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-chce-resit-problem-sinic-v-orlicke-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj chce řešit problém sinic v Orlické přehradě

14.6.2018 00:15 (ČTK)
Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Výskyt sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem. Vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. / ilustrační foto
Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Výskyt sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem. Vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. / ilustrační foto
Foto | stc4blues / Flickr
Vedení Jihočeského kraje chce ve spolupráci se Středočeským krajem řešit znečištění vody v Orlíku fosforem, které způsobuje pravidelné zamoření sinicemi. Po včerejším jednání zástupců obou krajů to uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Řešením může být modernizace čistíren odpadních vod, ale kvůli jejich velkému množství je to podle hejtmanky projekt na mnoho let.
 

Orlická přehrada je podle Stráské nejnižším místem v Jihočeském kraji, do kterého stékají znečištěné vody z celého okolí. Některé zdroje znečištění jsou podle ní až na Šumavě. Důvodem velkého rozmnožení sinic, které mohou způsobovat u lidí alergické reakce, je fosfor, který sám o sobě není zdraví škodlivý, ale vodní organismy se jím živí. Produkuje ho zemědělství, ale obsahují ho i prací prášky nebo přípravky na mytí nádobí, ze kterých se dostává do odpadních vod.

Většina čističek odpadních vod není vybavena technologiemi, které fosfor z vody dokážou odstranit. V obcích kolem přehrady už kraj podle Stráské zajistil stavbu čistíren, které to dokážou. Efekt však byl podle ní minimální, protože znečištěná voda se do přehrady dostává i z větší dálky.

Kraj připravuje studii, která by měla navrhnout komplexní řešení problému. Podle hejtmanky bude spočívat ve vybavení všech čističek, odkud do přehrady teče voda, technologií pro odstraňování fosforu. Znamenalo by to investici v řádu miliard korun. Stráská už se kvůli tomu sešla s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). "Na fosfor byla kdysi udělena nějaká výjimka. Tu výjimku je třeba zrušit," uvedla.

Kraj pro řešení problému zřídil expertní skupinu a spolupracuje i se sousedním Středočeským krajem. "Není to běh na krátkou trať, ale na desetiletí," řekla včera středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Sinice obsahují látky, které mohou vyvolat alergické reakce. Podle citlivosti se mohou u koupajícího objevit vyrážky, zarudlé oči, rýma i dýchací obtíže. Výskyt sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem. Vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist