https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-schvalil-dotace-pro-1262-lidi-na-vymenu-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj schválil dotace pro 1262 lidí na výměnu kotle

3.12.2019 00:07 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Jihočeský kraj zatím dostal ve třetím kole dotací na výměnu kotlů 5812 elektronických žádostí. / Ilustrační foto
Jihočeský kraj zatím dostal ve třetím kole dotací na výměnu kotlů 5812 elektronických žádostí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pelety Stora Enso / Havas PR Prague s.r.o.
Jihočeský kraj zatím dostal ve třetím kole dotací na výměnu kotlů 5812 elektronických žádostí. Úřad žádosti kontroluje, radní už schválili dotace pro 1262 žádostí, další projednají při příštích zasedáních. Včera to v tiskové zprávě oznámil David Hocke z kanceláře hejtmanky. Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací na výměnu starých kotlů 302 milionů Kč, vyhoví 2650 lidem.
 

V Jihočeském kraji byly 23. září, první den možného podání žádostí, problémy s jejich příjmem, kolaboval počítačový systém. Mladá fronta DNES uvedla, že rozdělování ovlivnila skupina lidí. Státní fond životního prostředí (SFŽP) dění zkontroloval a třetí výzvu nezrušil. Podle fondu nebyla diskriminována určitá skupina žadatelů, kraj ale zvolil nedostatečné zabezpečení a podcenil zájem o dotace.

O další peníze na žádosti o výměnu zastaralého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním, může kraj požádat díky výzvě ministerstva životního prostředí (MŽP) Nová zelená úsporám. MŽP vyhradilo sumu 1,5 miliardy Kč, na Jihočeský kraj připadá 119,7 milionu. Žádost o tyto peníze podá kraj poté, co záměr schválí 12. prosince zastupitelé.

"Z částky určené pro Jihočeský kraj, tedy z necelých 120 milionů Kč, bude možné proplatit dalších přibližně 1060 žádostí," uvedl Hocke. Podle něj se tak dostane na ty, kteří byli ve třetím kole kvůli nedostatku peněz zařazeni do zásobníku žádostí. MŽP na výzvu Nová zelená úsporám využije finance z výnosů emisních povolenek.

Jihočeský kraj rozdělí ve třetím kole dotací na výměnu starých kotlů 302 milionů Kč. V předchozích kolech to bylo 600 milionů Kč mezi zhruba 6000 lidí. Kraj administruje poslední žádosti z druhého kola, vyměněných je 5458 zastaralých kotlů, uvedl Hocke. Peníze poskytuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), ve třetím kole dotací takto v ČR rozdělí 3,1 miliardy Kč.

Lokální topeniště jsou největším znečišťovatelem ovzduší v Česku. ČR získala v evropském Operačním programu Životní prostředí na výměnu kotlů do roku 2020 přes devět miliard korun a do roku 2020 chce MŽP vyměnit až 100.000 kotlů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

3.12.2019 07:28
On ten problém je někde jinde- většina lidí neumí v kotli na tuhá paliva topit a výměna to stejně nevyřeší. Dobře topit v kotli je docela umění. Nejčastější příčiny špatného topení jsou tyto- předimenzovaný kotel, k rodinnému domku Dakon 32, přičemž by úplně stačil 18KWh, tudíž neustálé škrcení dehtování a zplodiny, dále špatný tah v komínu, daný buď malou světlostí nebo výškou, navíc komín musí přečnívat hřeben nejméně o půl metru, dále špatně zaizolovaný komín a v neposlední řadě nepochopení principu vlastního topení. Z komína se může kouřit maximálně tak deset minut po roztopení, dále už nad ním nesmí být nic vidět, pouze se tam tetelí horký vzduch. Dáno vlastní praxí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist