https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-zaklada-spolecnost-po-pripravu-maleho-modularniho-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj zakládá společnost po přípravu malého modulárního reaktoru

15.9.2022 14:28 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Jihočeský kraj společně s dalšími subjekty zakládá společnost South Bohemia Nuclear Park. Bude pracovat na tom, aby v lokalitě jaderné elektrárny Temelín vznikl malý modulární reaktor (SMR), který by vyráběl elektřinu pro region. Partnerem Jihočeského kraje v nové společnosti budou ČEZ a Ústav jaderného výzkumu (ÚJV) Řež. ČTK to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).
 

Založení společnosti South Bohemia Nuclear Park schválili na svém dnešním zasedání jihočeští zastupitelé. Malý modulární reaktor v Temelíně by byl prvním zařízením tohoto druhu v České republice. "Jaderná energetika ve světě se posouvá do podoby, kdy už jaderné reaktory nemusí být obrovské zalité ve stovkách tun betonu. Vyvíjejí se malé modulární reaktory, jejichž rozloha zabere plochu přibližně jako fotbalové hřiště. Věřím, že do budoucna budou v Evropě vyrůstat podobné reaktory, které budou elektřinou zásobovat regiony nebo města," řekl Kuba.

Současná vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) má v programu podporu výzkumu a vývoje menších modulárních reaktorů a zapojení České republiky do mezinárodní spolupráce. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) definuje malé, střední a velké reaktory podle výstupního elektrického výkonu. Jako malé reaktory jsou klasifikovány reaktory do 300 MWe (elektrický výkon generátoru).

Podle Kuby South Bohemia Nuclear Park vytvoří zázemí pro vědce, experty a vývojáře, kteří budou vytvářet podmínky pro schvalování SMR v České republice. Nyní podobné licenční procesy nabízejí společnosti v USA. "Byl bych rád, aby v jižních Čechách vzniklo centrum, které do budoucna bude hrát velkou roli na poli těchto technologií," uvedl hejtman.

Podle něj navíc SMR nabízí ekonomicky dostupnější alternativu než klasická jaderná elektrárna. Náklady na vybudování malého modulárního rektoru jsou mnohonásobně nižší. "Klasická, velká jaderná elektrárna je limitována obrovskými stavebními pracemi a stovkami tun železa a betonu, které v ní jsou. Ale samozřejmě i u malých modulárních reaktorů musí být zachována stejná bezpečnost, nebo se dokonce ještě zlepšuje proti velkým jaderným elektrárnám. Posouváme se tak do situace, kdy reaktory budou menší a budou se jednodušeji stavět," řekl Kuba. SMR by také mohly vyřešit i závislost ČR na ruském plynu a přechod na bezemisní energetiku. V Temelíně by malý modulární reaktor mohl být kolem roku 2034.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (98)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

15.9.2022 15:56
Straky na vrbě. Zatím nestojí žádný. Pokud se to povede, tak za 30 let. A bude v té době na to Evropa mít i kdyby chtěla?
Odpovědět
Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

15.9.2022 16:15
Vzhledem k tomu, že ledoborec Lenin malý atomový reaktor měl už v roce 1957 , dnes je běžně na vojenských ponorkách a i v civilních ledoborcích, tak mi je naprostou záhadou, proč už to dávno není "běžné" zařízení.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.9.2022 16:28 Reaguje na Václav Hellebrand
O těchto reaktorech, psávali v časopise Věda a Technika mládeži, už v r.1968, takže to zpoždění je 50let, minimálně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:32 Reaguje na Václav Hellebrand
Bezpečnost a cena. Tyhle SMR mají pracovat ve městě a mají se vyrábět sériově, což je úplně jiné kafe než prakticky prototyp nebo kusovka každého reaktoru stávajícího.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2022 17:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Tady máte pravdu. Nicméně právě proto se divím vašemu optimismu, že bude levný a hned (jak uvádíte viz níže).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 17:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
Zkuste si postavit v garáži auto, nechat ho licencovat pro provoz na silnici.
Bude to 100x dražší, než když je koupíte hotové?
Proč jsou nejlevnější montované domky na zemních vrutech? I když jsou skoro v pasivním standardu?
A to je taky spíš kusová výroba.
Představte linku jak ve Škodárně, která bude vyrábět třeba jednotky (nebo desítky?) SMR denně?
Kolik vám pak ten kousek bude stát?
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

16.9.2022 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
auto:
https://www.kaipan.cz/
ponorky
https://oenergetice.cz/ostatni/plavidla-na-jaderny-pohon-namorni-flotily
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

16.9.2022 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět správně. Ale je nutno nejprve postavit, odzkoušet a schválit prototyp, pak postavit velikou linku (linky) a pak vyrábět sériově. Na to zatím nejsou nikde postaveny fabriky.
Kolik to bude stát a za jak dlouho? Běžná doba u čehokoli je 30-50 let.
Odpovědět
ad

16.9.2022 14:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
To zní pravděpodobně, bohužel moc času už nám nezbývá k dosažení bodů zlomu.
https://faktaoklimatu.cz/infografiky/body-zlomu-1#dal%C5%A1%C3%AD-zdroje-o-bodech-zlomu
https://faktaoklimatu.cz/assets/generated/body-zlomu-1_6000.png
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 22:13 Reaguje na
Pokud jsme ten bod zlomu už nepřekročili (což se skutečně neví, kde přesně je), tak ho na 100% překročíme v nejbližších dekádách. Nejspíš už v té dnešní, max. do roku 40.
A to jsem zvědavý, co budou ropáčci zase bečet.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.9.2022 16:33 Reaguje na Václav Hellebrand
Protože by z toho mohly někomu naskočit pupínky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 17:52 Reaguje na Jiří Svoboda
Leda vám a Studničkovi.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.9.2022 19:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Když už jste mimo mísu zmínil mou osobu, tak já taky mimo zdejší téma článku...

Hanzlovi nestačí ztrapňování zde, ale potřebuje se ztrapnit i na seznamu :-))).
Hanzle, není to již taková úchylka? Pověděl jste o tom svému psychiatrovi?

https://www.seznamzpravy.cz/diskuze/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-bez-burzy-tykac-elektrinu-nabidne-firmam-naprimo-pres-vlastniho-obchodnika-214379
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 11:49 Reaguje na Jaroslav Studnička
Koukám, že tam už má taky svoji pověst ... "A vy pořád máváte tímto článkem jak komouši vlaječkami na Prvního máje."

Je to von:-)))!
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 18:11 Reaguje na Václav Hellebrand
Protože se tehdy ukázalo, že vyjde výrazně levněji postavit jeden větší reaktor než dva menší o stejném souhrnném výkonu, takže se postupně došlo až k těm dnešním velkým blokům...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 07:27 Reaguje na Emil Novák
Jistě. Protože nikoho nenapadlo malé reaktory sekat jak Baťa cvičky. Teda napadlo, ale nebyly pro to podmínky, byl levný fosil.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 07:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesmysl, naopak každého napadlo, že je na jednotku výkonu levnější sekat větší reaktory jako Baťa cvičky než menší reaktory jako Baťa cvičky, a v 70. a 80. letech se to dělo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 09:23 Reaguje na Emil Novák
Fakt? Někdo měl linku na standrdní reaktor (spíš celou elektrárnu), který by se vyráběl ve sto - nebo tisícových sériích? A který by nepotřeboval veškerá povolení, licencování a co já vím, jako kdybste dával na trh prototyp auta?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Žádnou linku ve sto nebo tisícových sériích nikdo neměl a nebude ji mít ani u SMR, není to ani potřeba. Sériová výroba velkých reaktorů v desítkách kusů běžně probíhala a v Číně probíhá i dnes. Bohatě to stačí, nejsou potřeba žádné tisícové série, ostatně na příkladu NuScale je vidět že dřív než vyrobili první prototyp, už reaktor dvakrát pozměnili, takže je evidentní že vývoj i malých reaktorů bude probíhat stále a nebude to tak že někdo vymyslí reaktor a pak bude vyrábět tisíce kusů pořád toho samého.
Licencování bude potřebovat velký stejně jako malý blok, na tom se nic nezmění. Může být pro malé časem o něco jednodušší, ale licence že tento konkrétní kus je vhodný v této konkrétní lokalitě podle atomového i stavebního zákona se stejně nevyhne.
Odpovědět
va

vaber

16.9.2022 09:52 Reaguje na Emil Novák
nevím zdali nejde o zmatení pojmů,
mluví se jen o reaktoru nebo celé elektrárně? ,to je podstatný rozdíl
a co se vlastně bude sekat jako cvičky?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 12:57 Reaguje na vaber
Osobně pod pojmem "reaktor" nevidím tlakovou nádobu reaktoru ale celý jaderný ostrov, protože podle definice "Jaderný reaktor je zařízení, které umožňuje řízené uvolnění jaderné energie" a to samotná tlaková nádoba schopna není, je k tomu potřeba celý primární okruh včetně všech pomocných systémů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 12:53 Reaguje na Emil Novák
Jistě, bavíme se ale o principu. Auto z linky taky musíte přihlásit na magistrátu, to by vyžadovalo něco podobného, ovšem s velkým reaktorem to není srovnatelné.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 13:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jestli si představujete že SMR jen někde "přihlásíte", tak to jste úplně vedle. Vždy bude muset proběhnout minimálně stavební řízení podle stavebního zákona a licenční řízení podle atomového zákona. Obojí musí posoudit, zda je tento konkrétní reaktor pro danou lokalitu vhodný z různých hledisek jako geologie, hydrologie atd. Tomu se prostě nelze vyhnout. Může být takové řízení jednodušší než dnes, ale vždy musí proběhnout.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:18 Reaguje na Emil Novák
Kurnik šopa, pořád tvrdím že ANO!
Musí proběhnout, ale sám víte nejlíp, co probíhá dnes při stavbě jaderky, to já vás poučovat nebudu.
Vím jen z médií, že je to štrapác zcala neskutečná, v Paksu se jen na tom zpozdili snad o pět let.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 17:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to nesrovávejte se zaregistrováním auta, to je úplně mimo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 09:31 Reaguje na Emil Novák
Někdy není větší objem automaticky garancí levnější jednotky.
Budova má optimální výšku třeba kolem 10. pater, pokud jdeme výš, každé patro se neůměrně zdražuje nejen kvůli dimenzování nosné konstrukce.
Třeba by vyšlo 22 SMR s výkonem 50 MWe levněji, než jeden mastodontní výkon bloku Temelína.
Nehledě na rychlost výstavby, možnost měnit výkon a plánovat odstávky, možnost umístění ve městě a tím nahrazení výtopen a KVET atd. atd.
Pro Brno by stačily místo celé Teplárny 4 kousky i s rezervou.
Kvůli tomu se to celé vymýšlí.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Píšete úplné blbosti, Hanzle. Historie právě ukázala, že je to přesně naopak. Říká se tomu úspory z rozsahu.
Do Brna se bude stavět horkovod z Dukovan, za cenu jednotek miliard Kč, zatímco cena těch vašich čtyř "kousků" SMR je v miliardách Euro.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 12:56 Reaguje na Emil Novák
Horkovod je dobrý nápad, ovšem pokud se postaví ten nový blok. Už se to řešilo v 80. letech, kdy JE Dukovany spouštěli a nedopadlo to.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě, stavba horkovodu počítá s tím, že nový blok v Dukovanech bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:27
Pánové jsou asi 100 let za opicema.
Firma NuScale má už licencovaný SMR s výkonem 50 MWe, který je velký jak dva autobusy na sobě (fotbalové hřiště cha cha) a hlavně: vyrábí se ve fabrice na lince jako auta nebo fusekle. Investor si nachystá jen bazén s vodou, technologie se doveze na pár tahačích a zapojí se dráty a roury. Cena je pak jen nepatrným zlomkem velké JE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 16:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak nám ještě sdělte polohu a název aspoň jedné modulární fusekle, která je alespoň v režimu zkoušek, vy Všechnovím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste mistr v gůglování, určitě byste to našel. Tu licenci nemohli dostat na papírové výkresy a je to minimálně dva roky. Odhaduji, že testy běží ve velkém na dost kouscích, Amíci mají tah na branku a potřebují to dostat brzo na trh. Rumuni mají snad první objednané na roky 27 - 28, Čez hovoří o 29 - 30.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 16:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Hejtman Kuba varuje: Mluvit teď o svetrech je chyba, budoucnost Česka je v jaderné energii
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 16:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy si ale představujete budoucnost ČR v RF.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.9.2022 17:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Když Praha bude hlavním městem RF , proč ne .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 07:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
To nebude, ale vám to nevadí. Možná nebude vůbec, kolik měst už Putin nechal srovnat se zemí? Groznyj, Aleppo, Mauriopol jenom namátkou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Aleppo někdo srovnal se zemí? No, na frak dostalo fest, ale rozhodně to ne od Rusů ... "Boje začaly v červenci 2012 během prvního roku občanské války v Sýrii, když jednotky FSA pronikly do města.[10] Počáteční rozsah a význam bitvy vedl bojující k označení bitvy jako „matka všech bitev“.[11]

Během bojů bylo těžce poškozeno i Staré město v Aleppu, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.[12] 12. července 2015 došlo k explozi, která způsobila zřícení části hradeb citadely. Do té doby už bylo silně poškozeno a mnohde zničeno více než 60 % území Starého města.[13]"

Rusko přišlo na scénu až 2016, a rozhodně nebylo samo ... "V listopadu 2016 zahájily vládní jednotky za pomoci Íránu a šíitských milic z Libanonu a Iráku a za podpory ruského letectva ofenzívu vůči pozicím rebelů ve východním Aleppu, která znamenala rozhodující obrat v celém střetnutí."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_o_Aleppo_(2012%E2%80%932016)


V životě by mne nenapadlo, že se budu vlastně zastávat Rusů, ale vy jste tak prolhaný nácek, že se to jinak nedá.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a když už jsme u toho Grozného, tak tam to bylo podobné ... "V lednu roku 1995 probíhaly velké boje kolem tzv. prezidentského paláce, budovy bývalého republikového Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Město, které se v letech 1995–1999 stalo cílem masívních útoků obou bojujících stran, se proměnilo v trosky, střed Grozného byl prakticky zcela zničen."

Jaká byla Putinova kariéra si jistě zvládnete dohledat sám.

Hlupáku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 13:09 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdo napadl Čečensko a vraždil jak zvíře, kdo je tam agresor?
V věříte ruským demgogiím a jste ryzí nácek a fašista.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
No kdo? A že jste to vy, tak vám dám dvě možnosti, ať se v tom nemotáte ... Rusko nebo Putin?

A už jste si našel, co Putin během války v Č vlastně dělal?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Když přišel Putin k moci, musel dokázat, že je chlapák. Nechal vyhodit na předměstí Moskvy pár paneláků plných lidí, zemřely jich desítky.
Obvinil z toho Čečence a vtrhl tam a zemi krutě zmasakroval a vyvraždil, Groznyj srovnal se zemí a nasadil si tam svoji vládu.
Tehdy se projevila totální neschopnost OSN, už tehdy to mělo být označeno za genocitu a Puťka mohl dodnes v pohodičce bručet.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, a měl byste si jasnit pojmy, i kdybych měl pokojík vytapetovaný Stalinem, Pol-Potem a Maem, tak NÁCKA a fašistu to ze mně neudělá, kdybyste se podělal:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 16:21 Reaguje na Svatá Prostoto
A Ádu tu hajíte furt jen vy sám, hnědej slizoune;-PPP.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Ruský nacismus je pověstný a fašista Dugin řídí samotného Puťku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.9.2022 12:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jsme vám tu vy retarde jasně dokladovali, a to odkazy na stránky samotné NuScale, že žádný funkční prototyp nemají, neexistuje.

K SMR více třeba tady ... https://www.power-technology.com/analysis/where-will-the-first-small-modular-nuclear-reactors-be/

Jak je na tom konkrétně NuScale je na jejich stránkách ... https://www.nuscalepower.com/technology/licensing
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2022 18:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Dalším stupněm prý má být miniaturizovaný HSMR (Home SMR). Vyrábět se bude na 3D tiskárnách a doma se jen postaví vedle ledničky (chlazení). A cena bude jen nepatrným zlomkem ceny SMR.
No a proslýchá se o chystaných kapesních reaktorech, které mají být už úplně zdarma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 07:34 Reaguje na Petr
To je už všechno dávno vymyšlené a vyrobené, reaktory velikosti ledničky se používají přece běžně, ve vojenství nebo kosmických zařízení, na Marsu mají ještě daleko menší. Nejmenší jaderná zařízení jsou nějaké zářiče o velikosti sotva několik milimetrů.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 07:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, opět jste mimo. To nejsou reaktory ale radioizotopové termoelektrické generátory. Neprobíhá tam řetězová štěpná reakce jako v reaktoru ale využívá se tepla z rozpadu radioaktivních prvků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 09:33 Reaguje na Emil Novák
Aj tak sa može. Taky nepíšu, že by to všechno musely být nutně parní stroje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jste "reaktory velikosti ledničky" a o žádné reaktory nejde, tak se nevykrucujte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:35 Reaguje na Emil Novák
Nejmenší jaderná zařízení jsou nějaké zářiče.............
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 18:24 Reaguje na Pavel Hanzl
1) "Firma NuScale má už licencovaný SMR s výkonem 50 MWe", tento reaktor ale nespatří světlo světa, protože mezitím zvýšili jeho výkon nejprve na 60 MWe a později na 77 MWe. A na výkon 77 MWe běží nový licenční proces...
2) NuScale sám uvádí dobu výstavby 36 měsíců od zalití prvního betonu jaderného ostrova, to rozhodně není doba po kterou by se technologie přivezla "na pár tahačích a zapojí se dráty a roury". Navíc je to odhad výrobce, u kterého se zvlášť při výstavbě prototypů dají očekávat zpoždění. Ostatně zatím stavěné nebo postavené prototypy malých modulárních reaktorů se staví spíš deset let než tři roky.
3) Cenu samozřejmě (kromě Hanzla) zatím nikdo nezná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 09:35 Reaguje na Emil Novák
První auta se taky vyráběly týdny první kousky a dnes?
A prototyp je přece něco jiného i finančmě, než sériový výrobek.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Těch 36 měsíců je standardní doba výstavby, rychlejší to nebude, u prototypů spíš výrazně delší.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

15.9.2022 16:36
" V Temelíně by malý modulární reaktor mohl být kolem roku 2034."

To je rychlost! Takže to úřadování bude trvat 11 let? Není někde zásadní chyba?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 17:01 Reaguje na Jiří Svoboda
Není. SMR se vyvíjí už dost dlouho a asi mají tak děsivé bezpečnostní požadavky, že se to všechno táhne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.9.2022 19:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Bezpečnostní požadavky jsou na všechny reaktory stejné, Hanzle. Atomový zákon nic jako SMR nezná. SÚJB nemá kapacity na to, aby dokázal licencovat něco, co už nebylo licencováno v jiné zemi. A byl by nerozum začít stavět něco co nikde jinde na světě nestojí. Jako u všeho si early adopters připlatí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 07:38 Reaguje na Emil Novák
Atomový zákon bude potřeba novelizovat, protože by nikdo žádný SMR u nás nepostavil. A stavět vlastní SMR považuji taky za nesmysl, jako kdybychom začali vyvíjet atomovou bombu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 07:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli jste si nevšiml, tak zde se píše o výstavbě SMR, který žádnou novelizaci atomového zákona nepožaduje. A nepsal jsem o stavbě vlastního SMR ale o stavbě SMR, který není již licencovaný v jiné zemi, což zatím není žádný z těch co připadají v úvahu. Vašim výkřikům o opicích navzdory.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.9.2022 09:17 Reaguje na Emil Novák
Ale Hanzl psal: "Firma NuScale má už licencovaný SMR s výkonem 50 MWe".

Jak to tedy je?
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:49 Reaguje na Jiří Svoboda
NuScale má obecnou licenci na výkon 50 MWe, ale reaktor s tímto výkonem stavět nikde nebude, protože mezitím navýšila výkon na 77 MWe, a ten teď licencuje znovu. Nehledě na to, že nemá žádnou licenci pro konkrétní lokalitu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.9.2022 10:27 Reaguje na Emil Novák
Díky. Takže těch 12 let je, bohužel, reálných.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 10:41 Reaguje na Jiří Svoboda
Ano, reálně se dá počítat s rozjezdem opravdu sériové výstavby až ve 30. letech. Přičemž není jisté, že se prosadí zrovna ty typy, které jsou teď na čele pelotonu. Ale hlavně pro teplárenství a průmysl budou SMR nezbytné.
Odpovědět
ad

16.9.2022 14:52 Reaguje na Emil Novák
Děkuji za vaše užitečné komentáře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:33 Reaguje na Emil Novák
Je dopré, že to chápete. Loni, když jsem vám ty SMR vnucoval, zdupal jste mě jak psa.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Loni jsem nepsal nic jiného než letos a koho asi zajímá hodnocení co kdo chápe od někoho jako je Hanzl...
Odpovědět
Pe

Petr

15.9.2022 17:52
SMR je jako jitrnice, jakou svět neviděl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.9.2022 18:29
Zoufalý pokus kraje, když vidí, že dostavba Temelína je utopií. Jinak
po odstavení uhelek bude potřeba 5 Temelínů i více a to nezalepí jeden
pokusný SMR v Temelíně. Odklad stavby velkých bloků je přibližování k
energetické chudobě této země, která bude odkázána na dovoz náhodných
přebytků odjinud. Lámu hůl nad těmito hospodáři, kteří raději plánují
nesmysly, než začít konečně konat. Slibem nikoho nezarmoutí a výmluva
se nějaká vždycky najde.
Odpovědět
sv

16.9.2022 08:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Teď jsi to agentu burešovi, který hodil do Nečasovou vládou připraveného tendru na další blok v Temelíně hodil vidle, nandal machačku. To si za rámeček nedá.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.9.2022 08:59 Reaguje na
Nevím, co bys řekl dnes na to, když by tendr vyhrál Gazprom,
který byl v té době favoritem mezi ostatními firmami. To bys
zase křičel, že Bureš přihrál zakázku Rusům a nezrušil tendr
ve kterém ostatní firmy nemohly objektivně uspět. Dneska je
Gazprom vyřazen a postaví se tak leda kulové lejno.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.9.2022 10:39 Reaguje na Břetislav Machaček
1+. Do dostavby JE hodil vidle především Nečas svým slabošstvím, nezájem byl i u Sobotky, hodit  vinu na Babiše, který tendr zase vypsal, je ideologický nesmysl. Včera byla zpráva, že při tomto vývoji stát brzy nebude mít peníze na provoz. Zajímalo by mě, jak tedy vezme peníze na dostavbu JE, když se snížil i rating ČR. Za cenu prodeje zbytku majetku, firem nebo budoucích zisků?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 13:55 Reaguje na Jarka O.
Cha cha, žádné slabošství žádného Nečase s tím nic společného nemá, byl tam ale silný korupční tlak od Rosatomu, který veřejně sdělil, že bude hradit "všechny vedlejší výdaje výběrového řízení" a pátá kolona by nedopustila, aby to dostal někdo jiný.
Proti tomu ovšam protestovala nejen odborná, ale i celá společnost, takže to rozhodnutí spadlo na nepolitika bureše, který to vyřešil jak všechno ostatní.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.9.2022 13:59 Reaguje na Pavel Hanzl
? Reagovala jsem na p. Machačka. Cha cha, Nečasova vláda kvůli tomu padla, a vaše slova jen potvrzují, že p. Machaček to trefil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 17:29 Reaguje na Jarka O.
Nepadla. Byla sražena policejním pučem, za který nebyl nikdo potrestán.
Nejpravděpodobnější pachatelem byla Zemanovsko - Babišovská proruská mafie.
Nikdo v té době větší moc, než premiér, neměl.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.9.2022 17:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Vtipné. "Nejmocnější" premiér připomínal někoho nedostupného z Kafky nebo Hlavy 22, a mocnější působila ta bloncka. Mafie jsou ti, co si za vaše daně kupovali kabelky. A představte si, za 10 let v opozici se vůbec nic nenaučili, nic nezapomněli, a jedou dál ve stejných praktikách, nebo alespoň jejich partneři, např váš gazdík.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:25 Reaguje na Jarka O.
Vy máte tu demagogoi natlučenou v hlavě nafest.
Co provedl Gazdík? Já vím, stýkal se s trestně stíhaným jedincem, který se jmenuje Andrej Babiš.
Odpovědět
sv

s v

16.9.2022 18:02 Reaguje na Jarka O.
Ten se trefil ... mezi burešovy půlky. Vejdete se tam vůbec všichni jaroslave. Musí vám tam být hodně těsno.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.9.2022 18:01 Reaguje na s v
A tebe nikdo nechtěl, čumáčku ...? nó, nebreč
Odpovědět
sv

s v

22.9.2022 21:46 Reaguje na Jarka O.
Brečím štěstím, že jsem se na rozdíl od tebe, burešovým půlkám vyhnul, natěsnaný jaroslave.
Odpovědět
sv

s v

16.9.2022 18:00 Reaguje na Jarka O.
Copak, fakt, že za tím stojí jen a pouze tvůj páníček agent bureš ti nejde pod čumák, poslušně štěkající jaroslave.
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/prouza-jaderna-elektrarna-temelin-babis_2112292015_pj
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vlada-odmitla-jakoukoli-statni-zaruku-cez-ohledne-temelina.A140409_174828_ekonomika_kop
https://neovlivni.cz/databaze-lzi-kdo-zariznul-tendr-na-temelin/
"Andrej Babiš vyhrožoval dalším koaličním stranám, že pokud by to prosadily na sílu, tak to bude používat politicky proti nim,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:31 Reaguje na s v
Babiš prostě není politik a nikdy není schpen přemýšlet jako politik.
Co je to vlastně politika?
To je správa věcí veřejných.
Tohle bába absolutně nechápe, on musí stále hrabat pod sebe, je psychopat a nějakou veřejnost má absolutně mimo schopnost vnímání.
Odpovědět
sv

s v

16.9.2022 17:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdyby byly v řiti ryby, nebylo by třeba rybníků. To určitě znáš machačku. Jinak jsou to všechno tvoje fantasmagorie, ty kulové lejno. Každopádně můžeš tady hysterčit jak chceš ale na FAKTU, že JEN a POUZE agent bureš stojí za zatavením tendru na další blok v Temelíně, tím nic NEZMĚNÍŠ.
Odpovědět
sv

s v

16.9.2022 18:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Mimochodem machačku, zkus si ten svůj blábol po sobě několikrát pečlivě přečíst. Třeba přijdeš na to, jak jsi se opět a zase ztrapnil.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.9.2022 09:05 Reaguje na s v
Blablabla. Alespoň se mi to zkuste vyvrátit, ale
bez svazáckých žvástů o jediném viníkovi, který
tu omezeně vládl 8 z 32 let!. A to se nezastávám,
protože není moje krevní skupina, ale ti ostatní
neudělali taky lautr nic mimo zhuntování státu.
Odpovědět
sv

s v

17.9.2022 14:39 Reaguje na Břetislav Machaček
Nehysterči machačku a vzdělávaj se. Například by sis mohl přečíst výše uvedené odkazy, kdo jak v roce 2014 rozhodl (bureš a nikdo jiný) a kdo na koho tlačil (bureš na ostatní členy vlády). TVOJE současné IDEOLOGICKÉ komentáře jsou totiž jako od polovičního analfabeta. Nepředpokládám, že by ses zbavil té ideologické žumpy, kterou místo mozku ale třeba pak aspoň od sebe rozeznáš Gazprom a Rosatom. Prozatím totiž nezvládáš ani to.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.9.2022 17:55 Reaguje na Břetislav Machaček
P. Machačku, nenechte se vytočit hysterikem. Není třeba se komukoliv, hlavně ne totalitnímu hulvátovi, zpovidat z toho, koho jste volil či nevolil. To je zatím svobodné právo člověka si vybrat ve volbách.
Odpovědět
sv

s v

22.9.2022 21:47 Reaguje na Jarka O.
No tak machačka nevytáčej, hysterický jaroslave. Vidíš, že má starosti dost sám se sebou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.9.2022 17:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Řešit podružnosti na to ho užije. Každému, dokonce p. Hanzlovi, bylo jasné, že řeč byla o ruské firmě. A rozkaz zněl už dávno jasně: Žádná JE, natož ve spolupráci s ruskem, tu stát nebude. Zbytek jsou ideologické výmysly, jak je známe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.9.2022 09:33 Reaguje na Jarka O.
Kdo ten rozkaz vydal? Bába byl řízen z Kremlu a ten zájem stavět skutečně měl.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.9.2022 22:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak teda soudruhové, chtěl bába stavět nebo ne? Neměli byste se vy 1 zelený a 1 rádoby pravičácký bruselník domluvit na nějaké verzi a pak teprve ty demagogie vykládat. Sem z vás už vola jaká zmätená.
Odpovědět
sv

s v

22.9.2022 21:52 Reaguje na Jarka O.
To je mi a samozřejm všem osobám při smyslech jasné, že fakta jsou pro tebe jaroslave a pro machačka podružnosti a soustavně žvaníte z cesty. Mimochodem, jestli si na něj děláš zálusk, tak se toho starého alzhaimrika, který už ani neví o čem točí, jak výše dokázal, zeptej na věk.
Odpovědět
va

vaber

16.9.2022 09:28
pan Kuba nám to vysvětlil,náklady budou nižší a elektrárna bude menší,
to se píše všude,
zamyslel se co vlastně u malého modulárního reaktoru nebude potřeba na rozdíl od velké elektrárny a proč bude menší? proč bude levnější na jednotku vyráběného výkonu?
tuny železa a betonu nebudou potřeba? jak zajistí radiační odstínění, bezpečnost a pevnost konteinmentu,
reaktor samotný je malý i u 1000MW bloku, ano je vše možno natlačit do menšího prostoru ,ale co dál?
nebo nemusí mít chlazení ,záložní zdroje a spoustu pomocných zařízení ?
jak bude probíhat výměna paliva?kam se budou dávat radioaktivní odpady? nemyslím vyhořelé palivo,
co celý sekundární okruh, udělají menší generátor a turbínu,transformátor
tyto problémy jsou stejné jak u velké elektrárny a nedají se vynechat,
menší je možno udělat jen jaderné výtopny s nízkými parametry

Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 09:55 Reaguje na vaber
Některé SMR mají integrované parogenerátory do tlakové nádoby a pasivní chlazení, takže nepotřebují cirkulační čerpadla a tím ani primární okruh. Tím odpadají i některé další systémy. Neplatí to ale pro všechny, takže obecně se nedá říci nic, záleží na konkrétní vybrané technologii. Čím je koncept odlišnější od klasických reaktorů, tím vzdálenější je i jejich realizace. Celý sekundární okruh bude víceméně stejný jen menší a tím na jednotku výkonu dražší.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.9.2022 10:32 Reaguje na Emil Novák
No ale ta turbína by mohla být jedna třeba pro 4 SMR.

Jaká by měla být teplota páry? Pokud pod 500 °C, pak by to nebylo materiálově příliš náročné.
Odpovědět
EN

Emil Novák

16.9.2022 13:13 Reaguje na Jiří Svoboda
Ano, turbína by mohla být společná. Třeba HTR-PM v Číně má dva reaktory a jednu společnou turbínu. Jen pak zase trochu ztrácíme tu modularitu a je to vlastně takový hybrid mezi velkou a malou elektrárnou.
Teplota páry záleží na použité technologii. Ty nejdříve nasaditelné reaktory jsou všechny lehkovodní, kde je teplota páry kolem 300 °C. Pokud nepočítáme ten zmiňovaný čínský.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

16.9.2022 13:54 Reaguje na Emil Novák
Myslím, že by nebyl problém mít výkonovou řadu (třeba 1,2,4,8) turbín a generátorů. Ona totiž větší turbína je i účinnější.
Odpovědět
va

vaber

17.9.2022 08:52 Reaguje na Emil Novák
varné reaktory jsou známy už dávno ,nevím kolik se jich provozovalo a jaké jsou zkušenosti,
uřčitě je to dost rizikové,
když tam budou parogenerátory ,jak do nich dopraví takový výkon z reaktoru ,samotíží?
to znamená reaktor voda voda a vysoké tlaky v primárním okruhu,
z těch chaotických informací mám dojem ,že žádný SMR není a jeho možné praktické použítí nebo snad sériová výroba je v nedohlednu,
problémy na které se bude narážet jsou extrémní a cena půjde hodně nahoru,
ale už dnes se ví ,že bude velký jak fotbalové hřiště tj. 60x100m ,jak je velká budova konteinmentu v Temelíně?
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.9.2022 18:39 Reaguje na vaber
Varné reaktory jsou druhé nejrozšířenější, zhruba na jeden varný připadají čtyři tlakovodní reaktory, ale po Fukušimě už se žádný další velký varný reaktor stavět nezačal ani se k tomu nikdo nechystá. Mezi SMR je jeden varný reaktor (BWRX-300), o kterém uvažují v Kanadě a v Polsku, pokud vím.
Některé koncepty, třeba právě NuScale, opravdu používají k cirkulaci chladiva jen gravitaci, vidět je to třeba zde: https://www.youtube.com/watch?v=vU-IlqiP4sU
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist