https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-letos-rozdeli-14-8-milionu-korun-na-boj-proti-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj letos rozdělí 14,8 milionu korun na boj proti suchu

24.4.2023 00:25 | BRNO (ČTK)
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Jihomoravský kraj letos podpoří 148 projektů bojujících proti suchu celkovou částkou 14,8 milionu korun. Projekty na svém jednání schválili radní, většinu z nich musí schválit i zastupitelé.
 

V prvním kole dotačního programu Podpora adaptačních opatření na změnu klimatu v roce 2023 se sešlo 151 žádostí, tři ale radní vyřadili kvůli nesplnění podmínek. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) je i ve složení žádostí vidět, že dotační program funguje. "Máme tu obce, které žádaly o dotaci na studii, ty teď žádají na projekty. A tam, kde jsme v minulosti podpořili projekty, se chystají realizovat. Hýbe se to a má to smysl," uvedl Grolich.

Peníze chtějí žadatelé použít na vznik vodního biotopu, obnovu větrolamu, ošetření stromů v parku, vytvoření tůní či zakládání krajinných trávníků. Loni bylo možné žádat peníze ze čtyř dotačních titulů, letos je jich šest. "Rozlišili jsme realizace vodních děl od protierozních opatření a nově jsme se zaměřili na zakládání krajinných trávníků – bylinných a lučních porostů. Zároveň jsme rozšířili možnosti, na co lze v dotačních titulech žádat – agrolesnictví a obnova polních cest s nezpevněným povrchem přírodního propustného rázu," uvedl náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Dotační program má sloužit na zmírnění dopadů sucha na přírodu a život v kraji. Podle radních jsou nejvážnější důsledky hlavně na Znojemsku, Břeclavsku a Hodonínsku. Kromě samotných prací mohou obce využít dotaci i na přípravu projektové dokumentace nebo zpracování koncepce opatření.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

24.4.2023 07:26
To vypadá na novou rozhlednu na jižní moravě. Na pálavě ještě není ...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.4.2023 08:21 Reaguje na Michal Uhrovič
No ano, to je nápad, vždyť z ní opravdu není vidět na všechny strany. A k tomu soustavu dešťových bubnů.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

24.4.2023 10:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
a samozřejmě penzion, tedy vzdělávací středisko, aby byli všichni o te klimatické změně správně informováni.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist