https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihomoravsky-kraj-pripravuje-strategicky-dokument-pro-adaptaci-na-zmenu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihomoravský kraj připravuje strategický dokument pro adaptaci na změnu klimatu

7.1.2024 00:50 | BRNO (ČTK)
V únoru a březnu chce JINAG navrhnout cíle a opatření týkající se třeba využívání obnovitelných zdrojů energie.
V únoru a březnu chce JINAG navrhnout cíle a opatření týkající se třeba využívání obnovitelných zdrojů energie.
Jihomoravský kraj ve spolupráci s Jihomoravskou agenturou pro veřejné inovace JINAG připravuje klimatický akční plán, jenž má stanovit hlavní opatření pro adaptaci kraje na změnu klimatu. Na základě dokumentu chce také vytvořit projekt, díky kterému může získat peníze z evropského programu LIFE. Na opatření by mohl dostat deset až 30 milionů eur (v přepočtu asi 245 milionů až 740 milionů korun), řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Jižní Morava patří podle klimatologů dlouhodobě mezi regiony nejpostiženější růstem průměrné teploty nebo půdním suchem.
 

Podobný koncepční dokument podle hejtmana kraj dosud nemá. "Máme dílčí dokumenty, energetické koncepce, strategie, jak bojovat se suchem, ale tohle bude první takový ucelený plán. Jeho klíčový cíl je snížení emisí, zvýšení energetické soběstačnosti a posílení schopnosti kraje adaptovat se na nové podmínky. Díky němu si také vyhodnotíme, která opatření mají opravdu smysl," uvedl Grolich.

Tvorbu plánu má na starost agentura JINAG. "Začali jsme v prosinci, teď nás v nejbližších týdnech čeká sběr dat. Jedním ze zdrojů budou zástupci samospráv, kteří na vznikajícím webu CoolRegion budou vyplňovat dotazníky a uvádět třeba to, jaké investice v plánu chystají, jaký to bude mít dopad na emise CO2 a podobně. Také budeme využívat již existující data od Českého statistického úřadu nebo od Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe," řekl ředitel agentury Patrik Reichl.

V únoru a březnu chce JINAG navrhnout cíle a opatření týkající se třeba využívání obnovitelných zdrojů energie nebo výměny materiálů kumulujících teplo a podobně. Grolich od agentury neočekává nějaká zcela nová opatření, důležité je ale také stanovit si priority, řekl. K tomuto kroku JINAG podle svého odhadu přejde na jaře, přes léto chce plán dokončit a následně předat vedení kraje.

Plán kraje ocenil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). "Klimatická změna není jen o tom, že tají ledovce. Jižní Morava má problémy s větrnou erozí i vysycháním půdy, jako Brňan mám s dopady klimatické změny reálnou zkušenost. Musíme proto okolí nejen adaptovat, ale zaměřit se také na snižování emisí. Věřím, že projekt Jihomoravského kraje přinese výsledky a stane se inspirací pro ostatní regiony," poznamenal.

Na tvorbě plánu se budou podílet také experti z veřejné, akademické i soukromé sféry a různých oblastí. Důležitá je vznikající síť energetických manažerů, kteří budou radit městům a obcím, jak dosáhnout úspor v obecních budovách. Pomohou také s tím, kde získat peníze a jak postupovat v souladu s legislativou. Na tříleté fungování deseti- až dvanáctičlenného týmu poradců získala agentura z Evropské unie 34 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.1.2024 20:38
Kolik strategií, dokumentů, filosofií a akčních plánů jsme na všechno už vyrobili? A co kdyby se nějaký fakt realizoval, to nikoho nenapadlo?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist