https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jizni-moravou-se-prohnalo-tornado
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jižní Moravou se prohnalo tornádo

25.6.2021 09:38 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se tornádo, podle meteorologa Michala Žáka mohlo mít sílu až F4, což by znamenalo nejsilnější bouři tohoto typu v moderních dějinách našich zemí. Bouře si vyžádala nejméně jednu oběť. Zraněných je odhadem 150 až 200. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Uzavřená je téměř celá dálnice D2 ve směru na Brno. Bez elektřiny je 32.000 míst. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Armáda na jih Moravy pošle dvě ženijní jednotky, aktivovala mechanizovanou brigádu.
 

Tornádo je meteorologický jev, vítr rotující rychlostí až 500 km/hod těsně kolem osy víru a pohybující se krajinou. Tornáda jsou viditelná v důsledku kondenzace vodní páry jako sloupce ve tvaru nálevky či sloního chobotu. Více o jevu v reportáži České televize.

Nejvíce postiženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovkám domů. V místě jsou převrácená auta. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Hejtman Grolich uvedl, že byl v v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

Kvůli bouřím stálo ve čtvrtek večer na Moravě 14 železničních tratí. Uzavřená je téměř celá dálnice D2 ve směru na Brno, slouží pouze pro přesun složek Integrovaného záchranného systému (IZS). Směr od Brna je průjezdný. Uzavírka ve směru na Brno platí od čtvrtečních 23:20, a to v úseku mezi exitem 48 Břeclav až po nájezd na D1 v Brně, jde o exit 196 Brno-Jih. Omezení mohlo skončit v pátek v 23:55.

Záchranáři řeší nehody, lidi zavalené v domech nebo pod spadenými stromy. V terénu je podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové 22 posádek, pomáhají ale i záchranáři ze Zlínského, Olomouckého, Pardubického kraje i Vysočiny a také záchranáři ze Slovenska a Rakouska.

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému (IZS) včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Policie ČR poslala do postižených oblastí 360 policistů jako posily, pomůže také armáda. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po 22:00 zamířil do Brna na jednání krizového štábu Jihomoravského kraje. Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO). Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc, zasaženým lidem vyjádřil účast.

Jihomoravský hejtman na základě jednání krizového štábu požádal armádu zatím o nasazení dvou ženijních odřadů čili jednotek. Armáda uvedla v pohotovost i 7. mechanizovanou brigádu. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Odřady se na místo přesunou podle požadavků krajského krizového štábu, který nyní zasedá.

Jak můžete pomoci?

Pošlete peníze některé z organizací, které v místě pomáhají:

Diakonie ČCE (2100691426/2010)

Diecézní charita Brno (4211325188/6800, variabilní symbol 2002)

ADRA (66888866/0300, variabilní symbol 390)

Armáda spásy

Český červený kříž (333999/2700 variabilní symbol 2101)

Člověk v tísni (713271329/0300)

Darujme.cz - Pomozme zničeným obcím na jihu Moravy

Donio Pomoc pro obce zasažené ničivým tornádem

Víte o další organizaci, která v místě pomáhá? Napište nám na ekolist@ekolist.cz

Dobrovolnické síly je možné nabízet na dobrovolnici@jmk.cz

Speciální krizová linka pro nabídky pomoci 800 129 921.

Pomoc nabízí Agrární komora. Zemědělci mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a mohou pomoci odvážet suť z poničených domů. Kontakt: sekretariat@akcr.cz +420 601 563 794 (Markéta Saloňová - Regionální agrární komora Jihomoravského kraje)


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

25.6.2021 10:26
Opravte si formulaci. Misto "meteorologický jev, při němž se rotující vír se zhruba svislou osou pohybuje rychlostí až 500 km v hodině" ma byt neco ve stylu
"vitr rotujici rychlosti az 500 km/hod tesne kolem osy viru". Rychlost pohybu o s y t o h o v i r u neni ani radove tak velika. Kdyby byla - nemohly by existovat pouzitelne extrapolace dalsiho vyvoje - a z nich vyplyvajici systemy aktualniho varovani o pohybu tornada, jake maji zavedene v USA
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

25.6.2021 10:42 Reaguje na Miloš Zahradník
Díky za upozornění.
Odpovědět

Jirka Černý

25.6.2021 11:02
Když je před pár lety odstraňoval škody po tornádu v Chrášťanech myslel jsem že je to nejvíc co se tady u nás může stát, bohužel jsem se hodně spletl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist