https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/josefovske-louky-u-jaromere-jsou-vetsi-pribylo-dalsich-sest-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Josefovské louky u Jaroměře jsou větší, přibylo dalších šest hektarů

26.11.2022 02:23 | JAROMĚŘ (ČTK)
Ptačí park Josefovské louky vzniká od roku 2006. Rozmanitá příroda tu vznikla díky opatřením, jako je řízené zavlažování, péče o vegetaci, pastva velkých kopytníků - divokých koní a praturů a také díky hloubení tůní. Výsledkem je osm druhů obojživelníků, přes 40 druhů vážek a 200 pozorovaných druhů ptáků.
Ptačí park Josefovské louky vzniká od roku 2006. Rozmanitá příroda tu vznikla díky opatřením, jako je řízené zavlažování, péče o vegetaci, pastva velkých kopytníků - divokých koní a praturů a také díky hloubení tůní. Výsledkem je osm druhů obojživelníků, přes 40 druhů vážek a 200 pozorovaných druhů ptáků.
Zdroj | ČSO
Ornitologové získali od firmy Beas Agro Rasošky všechny její pozemky v území ptačího parku Josefovské louky u Jaroměře. Jde o téměř šest hektarů, informovali zástupci České společnosti ornitologické (ČSO). Společnost ornitology podpořila také částkou 300 000 korun. Území v údolí řeky Metuje pod barokní pevností Josefov o velikosti 85 hektarů, které ČSO vykupuje z darů, slouží jako rezervace pro ptáky.
 

"Téměř šest hektarů nových pozemků využijeme k další podpoře ptáků a mokřadní přírody. Finanční dar navíc ČSO umožní výkup nových pozemků. Je to dobrá zpráva především pro přírodu, která tu dostane více místa," uvedl správce ptačího parku Josefovské louky Břeněk Michálek.

Podle ornitologů jde o jednu z největších podpor, jaké se ptačímu parku dostalo přímo v regionu. "To, co před třemi lety začalo město Jaroměř bezplatným převedením svých pozemků uvnitř parku naší organizaci, teď, navzdory probíhajícím společensko-ekonomickým krizím, pokračuje," uvedl ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Ptačí park Josefovské louky vzniká od roku 2006. Rozmanitá příroda tu vznikla díky opatřením, jako je řízené zavlažování, péče o vegetaci, pastva velkých kopytníků - divokých koní a praturů a také díky hloubení tůní. Výsledkem je osm druhů obojživelníků, přes 40 druhů vážek, 200 pozorovaných druhů ptáků a mnoho dalších.

"Sledujeme rozvoj ptačího parku Josefovské louky už několik let. Ornitologové dokázali z fádních luk vytvořit nádherné místo bující životem, kde je navíc zadržována tolik potřebná voda. ČSO k tomu zprovoznila místní historický zavlažovací systém, k němuž mám osobní vztah. Můj otec tu kdysi sloužil jako luční hajný a správce závlahy," uvedl zástupce firmy Beas Agro Rasošky Bedřich Syrovátko.

Ptačí park Josefovské louky je otevřený návštěvníkům bezplatně po celý rok. Po obvodu parku vede stezka, ze které jsou výhledy na pastviny s vodními plochami.

Letos na podzim v lokalitě ČSO dokončila zatím největší komplex tůní s rozrůzněným dnem i břehy, centrální ptačník o celkové rozloze tři hektary. Výstavbou nových tůní ČSO rozšíří Slavíkovský ptačník o velikosti 1,5 hektaru. Oba na sebe navazující ptačníky – Slavíkovský a nový centrální – budou fungovat jako soustava vodních ploch, lákající množství vrubozobých a brodivých ptáků, bahňáků, ledňáčky a řadu pěvců vázaných na vodu a bahnité břehy, uvedli zástupci ČSO.

Páteří parku je 100 let starý závlahový systém napojený na řeku Metuji, který umožňuje regulaci výšky vody na okolních loukách. Díky dostatku vody může na Josefovských loukách hnízdit hned několik vzácných a ohrožených druhů mokřadních ptáků, jako je čírka modrá, vodouš rudonohý, bekasina otavní, čejka chocholatá nebo několik druhů skrytě žijících chřástalů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

26.11.2022 05:44
Na Josefovské louky se dívám zdálky od samého počátku. Naprosto skvělá záležitost , která ve mně vzbuzuje obdiv i trochu závisti. Proč to jde tam a tady ne ? Snad i trochu náhody - spolupráce města Jaroměř s ornitology a přátelský postoj zemědělské firmy. Inu, když pánbůh dopustí, i motyka spustí. Ať se daří i nadále.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

26.11.2022 06:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi se jim tam do toho nepletou aktívisti zelený.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.11.2022 10:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je více podobných. Viz :Ptačí parky a rezervace
Ptačí park Josefovské louky
Ptačí park Mnišské louky
Ptačí park Kosteliska
Ptačí park Malá Lipová
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 11:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Omická bažinka
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.11.2022 13:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kozmické ptačí louky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.11.2022 15:07 Reaguje na Jakub Graňák
Střelická bažinka, vše v ůdolí Bobravy. A bobři tam fakt žijí, mají tam i hráz.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.11.2022 09:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemáte tak docela pravdu. Existuje obojí i Omická i Střelická, jsou to revitalizované plochy, ale nejde o příspěvkové akce ČSO. Kozmické louky jsou akce ČSOP s příspěvky kraje. Samozřejmě je vše přínosem. Ale ptačí parky ČSO jsou (v rozsahu vykoupení pozemků) v majetku ČSO.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

26.11.2022 22:40
Podobné dobré zprávy srdce ochránců přírody vždy potěší. ČESKÁ SPOLEČNOST ORNITOLOGICKÁ to uchopila za správný konec a ti, co jim na ptačí parky darovali finanční částky (většinou malé částky od drobných střadatelů) mají díky tomu pocit, že přispěli na dobrou věc. Organizacím jako je ČSO držím palce.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist