https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jurecka-predpoklada-ze-novy-ministr-zivotniho-prostredi-bude-jmenovan-do-tydne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jurečka předpokládá, že nový ministr životního prostředí bude jmenován do týdne

4.1.2023 10:44 | PRAHA (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Předseda lidovců Marian Jurečka předpokládá, že na příštím zasedání vlády už ho v roli ministra životního prostředí nahradí Petr Hladík (KDU-ČSL). Před dnešním jednáním kabinetu Petra Fialy (ODS) ČTK řekl, že podle dosavadních zvyklostí prezident jmenuje kandidáta, se kterým se setkal, obvykle do několika dní. Nechtěl ale předvídat, zda se tak stane do konce pracovního týdne. Prezident Miloš Zeman se s Hladíkem setká dnes odpoledne na Pražském hradě.
 

Hlava státu bude chtít s vládním nominantem podle pondělního vyjádření premiéra probrat všechny okolnosti, které jeho kandidaturu doprovázejí. Předseda vlády očekává, že po schůzce prezident oznámí svůj další postup.

Zeman Jurečkovi už v listopadu avizoval, že se o problematiku životního prostředí bude intenzivně zajímat, řekl vicepremiér později novinářům před jednáním vlády. Předpokládá, že dnešní debata bude velmi podrobná. "Na druhou stranu nepředpokládám, že by mělo dojít k tomu, že by pan prezident měl nějaké zásadní výhrady," dodal Jurečka.

Fiala navrhl Zemanovi jmenování Hladíka minulý týden, ve funkci má nahradit svou stranickou kolegyni Annu Hubáčkovou, která počátkem října rezignovala ze zdravotních důvodů. Jurečka vede úřad dočasně, v posledních týdnech minulého roku se věnoval v této roli převážně ekologické agendě předsednictví Česka v EU.

Fiala chtěl s návrhem na Hladíkovo jmenování počkat na případný posun v kauze přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) Hladík celou záležitost obšírně vysvětlil na celostátním výboru lidovců. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že Hladík věc vysvětlil, jinak by ho Fiala ke jmenování nenavrhl.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) připomněl, že Petr Gazdík (STAN) kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr dříve rezignoval na post ministra školství, přestože nebyl z ničeho obviněn a nebyl vyšetřován. "Tohle je rozhodnutí lidovců. Ctím presumpci neviny. Na druhé straně pevně věřím, že okolnosti jsou vyjasněné a jakékoli jmenování nebude vrhat na celou vládu žádný stín," dodal Síkela.

Minulý týden Fiala ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace kolem Hladíka vyjasnila a že potřebná doba už uplynula. "Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí," uvedl Fiala minulý týden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

4.1.2023 14:27
Tato kauza ukazuje důležitost MŽ pro naši nynější vládu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist