https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-cemu-je-slonum-dobra-ridka-srst-ochlazuje-je-zjistili-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K čemu je slonům dobrá řídká srst? Ochlazuje je, zjistili vědci

18.10.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlevo chlupy slona afrického, vpravo slona asijského
Vlevo chlupy slona afrického, vpravo slona asijského
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Myhrvold CL, Stone HA, Bou-Zeid E / (2012) What Is the Use of Elephant Hair? PLoS ONE 7(10): e47018. doi:10.1371/journal.pone.0047018
Ochlupení u savců se vyvinulo proto, aby udrželo jedince v teple, zejména v chladnějších obdobích v minulosti. Nová studie ale přichází s novým zjištěním, tedy konkrétně pokud jde o slony. Jejich chlupy se totiž zřejmě vyvinuly tak, aby pomáhaly zvířeti se v horkém prostředí ochladit. Vyplývá to ze studie Princetonské univerzity.
 

Jaký má řídký porost význam z pohledu biologie a evoluce ale dosud nebylo jasné. Conor Myhrvold a jeho kolegové z univerzity studovali vliv řídkého či hustého ochlupení na termoregulaci u asijských a afrických slonů. A zjistili, že chlupy slonům výrazně pomáhají od přehřívání, zejména v době s vysokými teplotami nebo ve dnech, kdy je bezvětří.

Pro slony je přitom dobrá termoregulace klíčová. Ze všech savců mají nejméně výhodný poměr povrchu těla k celkovému objemu těla. A ke všemu ještě žijí v oblastech s vysokými teplotami. Sloni si k ochlazování pomáhají různými způsoby: válejí se v bahně, ovívají se ušima, přebývají ve stínu, ostříkávají se vodou či bahnem. Za nejdůležitější se považuje právě mávání ušima. Podle aktuálního výzkumu se na uchlazení zvířete podílí i řídká srst na uších a zbytku těla.

Hustota a další vlastnosti srsti se u slonů liší podle toho, na jaké části těla se nachází
Hustota a další vlastnosti srsti se u slonů liší podle toho, na jaké části těla se nachází

Hustota a další vlastnosti srsti se u slonů liší podle toho, na jaké části těla se nachází. A rozdíl je i mezi slony v Africe a v Asii. Ti asijští jsou oproti africkým kolegům chlupatější.

Hustý kožich ostatním živočichům slouží jako izolace. U slonů, kteří mají srst velmi řídkou, slouží ale opačnému účelu, totiž k odvádění tepla od těla zvířete.

Podle autorů je pro slony důležité zbavit se přebytečného tepla a uchovat si konstantní tělesnou teplotu. Novinkou je, že jim v tom pomáhá jejich řídká srst. Ve zvířecí říši zřejmě podobný jev nenajdeme, ale v rostlinné ano. Podle vědců na podobném principu fungují chloupky na některých listech stromů či ostny na některých druzích kaktusů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist