https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kaceni-stromu-v-pribrami-ma-zlepsit-pohled-na-svatou-horu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kácení stromů v Příbrami má zlepšit pohled na Svatou Horu

13.9.2017 13:21 | PŘÍBRAM (ČTK)
Město o záměru skácet stromy jednalo se zástupci Svaté Hory i památkáři a zadalo vypracování studie, která se bude zabývat jednotlivými stromy.  Na snímku Svatá hora v Příbrami.
Město o záměru skácet stromy jednalo se zástupci Svaté Hory i památkáři a zadalo vypracování studie, která se bude zabývat jednotlivými stromy. Na snímku Svatá hora v Příbrami.
Příbram chce zlepšit pohled z města na Svatou Horu a plánuje kvůli tomu kácení některých stromů v okolí poutního místa. Barokní areál se rozprostírá na vrchu u Příbrami a někteří lidé si podle radnice stěžují na to, že kvůli přebujelé zeleni přestává být městskou dominantou. Novinářům to dnes řekl místostarosta Václav Švenda (TOP 09).
 

"Jde o to, abychom našli nějaké rozumné řešení jak Svatou Horu zviditelnit ze všech pohledů a zachovali jsme pokud možno stromy, které jsou zdravé a které se tam hodí," uvedl Švenda.

Město o záměru už jednalo se zástupci Svaté Hory i památkáři a zadalo vypracování studie, která se bude zabývat jednotlivými stromy. "Památkáři mají takový názor, že by se nemělo jednat o razantní zásah, ale víceméně o zlepšení pohledů z několika stran," dodal Švenda. Podle něj se jedná i o možnosti obnovit svatohorský sad, kde je ale část pozemků soukromých.

Starosta Jindřich Vařeka (ANO) uvedl, že radnice by byla ráda, kdyby se Svatá Hora stala opět dominantou čnící nad městem. "Na druhou stranu jsou tam nádherné mnohasetleté stromy, jejichž vykácení by byl až ekologický problém," upozornil.

Svatá Hora v Příbrami, která je nejvýznamnějším mariánským poutním místem v Čechách, byla nedávno opravena za 190 milionů korun. Práce obnášely zejména opravy obvodového pláště objektů a střech, které se blížily k závěru své životnosti. Působivý areál s barokním klášterním komplexem, ambity a kaplemi je hlavní památkou města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

14.9.2017 22:44
Tím že se vykácí stromy se přece nic nezviditelní, snad bude víc na SH vidět!!,ale to nic neznamená.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist