https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kadan-bude-letos-vice-bojovat-proti-suchu-vyuzije-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kadaň bude letos více bojovat proti suchu, využije dešťovou vodu

20.5.2019 00:11 | KADAŇ (ČTK)
Město Kadaň se letos více zaměří na opatření proti nedostatku vody a vláhy. / Ilustrační foto
Město Kadaň se letos více zaměří na opatření proti nedostatku vody a vláhy. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Benjamin Nuß / Wikimedia Commons
Město Kadaň se letos více zaměří na opatření proti nedostatku vody a vláhy. Bude se snažit více využít dešťovou vodu ze střech městských budov, dotace na sběr dešťové vody nabídne i lidem. Nové instrukce dostaly technické služby ohledně sekání a údržby trávníků, řekl v pátek novinářům starosta Kadaně Jiří Kulhánek (ODS).
 

"První pilotní projekt, který uděláme, bude, že stáhneme dešťovou vodu ze střech na 3. základní škole. Tuto vodu využijeme na zalévání přilehlého fotbalového hřiště. Dál připravujeme studii a následně projektovou dokumentaci na střechy našich sportovišť, odkud bychom chtěli dešťovou vodu také stáhnout a využít na zalévání," řekl Kulhánek.

Zachycení dešťové vody na 3. základní škole bude stát 4,2 milionu korun, tři čtvrtiny z této částky pokryje dotace. Pokud bude dostatečně pršet, měla by voda vystačit na zalévání jak velkého travnatého fotbalového hřiště, tak na údržbu umělého trávníku. Dosud se hřiště zalévala pitnou vodou, roční náklady jsou 200.000 korun. Opatření by mělo být dokončeno nejpozději příští rok.

Město chce současně přispět obyvatelům rodinných domků na nákup a instalaci nádrže na dešťovou vodu. Sami by ji pak mohli využít například na zalévání zahrad. Pro letošní rok vyčlení Kadaň půl milionu korun. Lidem město uhradí až polovinu nákladů, maximálně však 10.000 korun na nadzemní nádrž a 50.000 korun na podzemní nádrž

Trávníky v Kadani se nově nebudou sekat až na drn jako dosud. Městské technické služby je budou udržovat zhruba na deseticentimetrové výšce. Na některých vytipovaných místech by měli pracovníci vysázet luční květiny.

"Pomůže to zvýšit rozmanitost druhů rostlin a tím i brouků, motýlů a dalšího hmyzu. Navíc luční kvítí vypadá opravdu velmi pěkně a pomůže k dalšímu zlepšení veřejného prostoru v Kadani," uzavřel starosta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist