https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kalifornie-zavadi-navzdory-tlaku-bileho-domu-prisne-emisni-limity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kalifornie zavádí navzdory tlaku Bílého domu přísné emisní limity

29.7.2019 00:20 (ČTK)
S kalifornskými úřady se na přísnějších limitech dohodly automobilky Ford, BMW, Honda a Volkswagen. Washington označil postup kalifornských úřadů za nesprávný a neodpovědný. / Ilustrační foto
S kalifornskými úřady se na přísnějších limitech dohodly automobilky Ford, BMW, Honda a Volkswagen. Washington označil postup kalifornských úřadů za nesprávný a neodpovědný. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Čtyři velké automobilky se minulý čtvrtek dohodly s vedením amerického státu Kalifornie na nových emisních limitech a na omezení spotřeby pohonných hmot vyráběných automobilů. Stalo se tak navzdory snaze federální vlády zmrazit tyto hodnoty na úrovni stanovené pro rok 2021. Rozhodnutí kalifornských regulačních úřadů je podle médií projevem vzdoru proti politice Bílého domu, který nejlidnatější americký stát obviňuje z obcházení federálních zákonů a směrnic.
 

S kalifornskými úřady se na přísnějších limitech dohodly automobilky Ford, BMW, Honda a Volkswagen. Zatímco podle představ Bílého domu má být v příštích letech spotřeba benzinu omezena na 30 ujetých mil na jeden načerpaný galon (7,9 litru na 100 kilometrů), podle kalifornského nařízení se má do roku 2026 dostat na 36 mil na galon (necelých 6,6 litru na 100 kilometrů).

Washington označil postup kalifornských úřadů za nesprávný a neodpovědný. Zpřísnění limitů podle vládních expertů ceny automobilů zvýší a rozšíří se počet Američanů, kteří si nový vůz, vybavený kvalitnějšími bezpečnostními prvky, nemohou opatřit. Firmy, které dohodu s Kalifornií uzavřely, se na trhu automobilů v USA podílejí asi třetinou.

Postup čtyř automobilek podle expertů zvýší tlak na ostatní výrobce, aby postupovali stejně. Nejmenovaný představitel automobilového průmyslu agentuře AP řekl, že Ford, BMW, Honda a Volkswagen se snaží vytvořit pojistku pro stabilní výrobní podmínky v příštích letech nezávislé na tom, kdo příští rok zvítězí v prezidentských volbách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

29.7.2019 11:28
Chtěli socialismus? Volili levičáka Newsoma? Tak ať teď trpěj.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist