https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kambodzske-tarantule-ohrozuje-odlesnovani-a-labuznici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kambodžské tarantule ohrožuje odlesňování a labužníci

23.4.2018 06:58 | SKUN (ČTK)
Grilované tarantule (na obrázku) chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad. V Kambodži stejně jako v Thajsku nalezneme grilované pavouky, sarančata a škorpiony. Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem.
Grilované tarantule (na obrázku) chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad. V Kambodži stejně jako v Thajsku nalezneme grilované pavouky, sarančata a škorpiony. Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Simon / Pixabay
Grilované tarantule chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantulí je však stále méně a méně, protože se staly obětí odlesňování a lovců, kteří zásobují trh čerstvými pavouky. "A-pings jsou v Kambodži proslulé, ale nyní jsou stále vzácnější," stěžuje si agentuře AFP Chea Voeun, který už 20 let prodává čerstvé nebo již uvařené tarantule na tržišti v malém městě Skun, zhruba 75 kilometrů od kambodžské metropole Phnompenhu.
 

Skun se specializoval na tarantule nazývané v khmerštině a-ping, takže se mu začalo říkat město pavouků. Někteří turisté tam právě proto zajíždějí z Phnompenhu, aby navštívili místní tržiště, jiní tam udělají gastronomickou zastávku na cestě do Siem Reapu a do angkorských chrámů.

Australská turistka Elisabeth Darková popisuje, jak kůžička tarantulí pěkně křupe. Tito pavouci se vyskytují rovněž v Thajsku a v Barmě.

"Dříve jsem jedla pouze nožky pavouků, teď jsem ochutnala celé, měla jsem z toho trochu strach," říká turistka, která pokračuje ve svých gastronomických experimentech žábami a sarančaty. Ty se na tržišti ve Skunu rovněž prodávají.

"Doma bych to nejedla, ale když jsem tady, mám možnost to vyzkoušet," dodává.

Tarantule, často připravované tak, že se nakládají do česneku a soli a pak se opékají na oleji, se na tržišti ve Skunu prodávají v přepočtu za méně než 25 Kč kus. To je desetkrát více než před několika lety. Důvodem je fakt, že je tento živočich stále vzácnější. Jak vysvětlují prodavači, je sbírat tarantule v džungli v provinciích Kampong Thom a Preah Vihear je stále obtížnější.

Tarantule v Kambodži nepatří mezi ohrožené druhy, na rozdíl od leoparda, tygra nebo asijského slona. Ale podobně jako celá fauna této země v jihovýchodní Asii trpí tarantule následky masívního odlesňování, které ničí přirozené prostředí pavouka.

"Kambodža je jednou ze zemí jihovýchodní Asie, které mají největší biodiverzitu, ale od 90. let se plocha lesů snížila o 20 procent," uvádí nevládní organizace Mezinárodní fauna a flóra. Důvodem je rozšiřování plantáží, zvláště kaučukovníků, nelegální těžba vzácného dřeva, které se často vyváží do Číny, ale i stavba silnic a neexistující kvóty povoleného odchytu.

Prodavači ve Skunu jsou zatím schopni denně nabízet stovky čerstvých tarantulí těm, kdo si je chtějí sami připravit k jídlu nebo si z nich vyrobit lék tradiční medicíny. Někteří obchodníci, jako například Chea Voeun, nabízejí turistům, že je naučí připravovat pavouky a zasvětí je do techniky chytání tarantulí.

"Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky," ujišťuje Voeun. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad.

V Kambodži stejně jako v Thajsku nalezneme grilované pavouky, sarančata a škorpiony. Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem. A v Kambodži se tarantule ukázaly být vyhledávaným zdrojem proteinů za vlády Rudých Khmerů, za níž zemřely téměř dva miliony Kambodžanů, často na podvýživu v pracovních táborech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist