https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kampan-na-ochranu-ohrozenych-zpevnych-ptaku-v-asii-zacne-od-rijna-ridit-ji-bude-liberecka-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň na ochranu ohrožených zpěvných ptáků v Asii začne od října, řídit ji bude liberecká zoo

30.9.2017 01:20 | LIBEREC (ČTK)
Cílem kampaně je zvýšit povědomí o tomto problému a získat finanční prostředky na ochranářské projekty, které dokážou odvrátit úbytek jedněch z nejkrásnějších ptáků světa. Ilustrační snímek.
Cílem kampaně je zvýšit povědomí o tomto problému a získat finanční prostředky na ochranářské projekty, které dokážou odvrátit úbytek jedněch z nejkrásnějších ptáků světa. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celoevropská kampaň na ochranu ohrožených zpěvných ptáků v jihovýchodní Asii začne od října. Předsednictvím byla pověřena Česká republika, hlavní kancelář bude v liberecké zoologické zahradě. Informovala o tom mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

"Očekáváme, že se do kampaně připojí minimálně 200 evropských zoologických zahrad a podaří se nasbírat finance ve výši 500.000 eur (zhruba 13 mil. Kč)," uvedla Tesařová.

Kampaň Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) s názvem Silent Forest - Asian Songbird Crisis (Němý les - Krize pěvců v Asii) je zaměřená na ochranu ohrožených zpěvných ptáků. "Pěvci se stali předmětem velmi výnosného obchodu, což má za následek nekontrolovaný úbytek ptačích druhů," řekla Tesařová.

Cílem kampaně je zvýšit povědomí o tomto problému a získat finanční prostředky na ochranářské projekty, které dokážou odvrátit úbytek jedněch z nejkrásnějších ptáků světa. Pokud nepřijde rychlý zásah, tyto druhy podle Tesařové zcela vyhynou. "Během dvouletého trvání kampaně navštíví zoologické zahrady zapojené v EAZA na 280 milionů návštěvníků, proto se jedná o ochranářskou kampaň s jedním z největší dosahů na světě," dodala.

Zoologické zahrady kromě chovu a péče o ohrožené a vzácné druhů zvířat ve svých expozicích kladou čím dál větší důraz na ochranu fauny a flóry ve volné přírodě v místech jejich přirozeného výskytu. Pro libereckou zoo nejde o první takový projekt. Podílí se na ochraně vzácných druhů zvířat a biodiverzity ve spolupráci s organizací Talarak na Filipínách, s Lestari v Indonésii a Save-Elephants ve střední Africe. Dlouhodobě se podílí i na znovunavrácení dravých ptáků zpět do volné přírody.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist