https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kampan-proti-obtezovani-v-parizske-mhd-tercem-kritiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kampaň proti obtěžování v pařížské MHD je terčem kritiky

9.3.2018 03:00 | PRAHA (ČTK)
Šéfka centrálního regionu Île-de-France Valérie Pécresseová uvedla, že si lze jen těžko představit typického sexuálního dotěru, a proto byli muži nahrazeni zvířaty.  Ochránci divokých zvířat označili kampaň přímo za zpackanou. Organizace Ferus uvedla, že "dvounohé sexuální obtěžovatele to musí přímo těšit, že jsou přirovnáváni k tak krásným a silným zvířatům (na obrázku)".
Šéfka centrálního regionu Île-de-France Valérie Pécresseová uvedla, že si lze jen těžko představit typického sexuálního dotěru, a proto byli muži nahrazeni zvířaty. Ochránci divokých zvířat označili kampaň přímo za zpackanou. Organizace Ferus uvedla, že "dvounohé sexuální obtěžovatele to musí přímo těšit, že jsou přirovnáváni k tak krásným a silným zvířatům (na obrázku)".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Groupe RATP
Pod palbou kritiky se ocitla nová kampaň proti sexuálnímu obtěžování žen v prostředcích hromadné dopravy v Paříži a okolí. Muži jsou v ní na plakátech zobrazeni jako predátoři z živočišné říše, medvěd, vlk nebo žralok. Mnozí uživatelé sociálních sítí se pozastavují nad tím, proč byli muži nahrazeni divokými zvířaty, a protestují i ochránci zvířat. Vedení regionu i dopravní společnosti se hájí tím, že kampaň neměla nikoho stigmatizovat a zvířata jsou v ní jen symbolem.
 

Šéfka centrálního regionu Île-de-France Valérie Pécresseová uvedla, že si lze jen těžko představit typického sexuálního dotěru, a proto byli muži nahrazeni zvířaty. "Nepranýřujeme tak muže obecně, ale predátory," uvedla Pécresseová, kterou citovala francouzská média.

Přispěvatelé na sociálních sítích upozorňují také na to, že volba divokých zvířat zobrazených v hrozivých pózách za ženou nebyla šťastná. Argumentují tím, že muži, kteří v hromadné dopravě obtěžují ženy, nejsou většinou nijak nápadní.

Podle jiných kritiků je nahrazení mužů zvířaty popíráním reality. "To nebyl medvěd, kdo mne z metra pronásledoval až domů, když mi bylo 14.... To nebyl vlk, kdo mne napadl u východu z (rychlodráhy) RER, byli to kluci, kteří vypadali naprosto neškodně," uvedla jedna z pisatelek na twitteru. Obdobná kampaň v Británii podle některých přispěvatelů neváhá nazývat věci pravými jmény.

Ochránci divokých zvířat označili kampaň přímo za zpackanou. Organizace Ferus uvedla, že "dvounohé sexuální obtěžovatele to musí přímo těšit, že jsou přirovnáváni k tak krásným a silným zvířatům".

Podle loňského průzkumu se obětí sexuálního obtěžování v hromadné dopravě staly téměř dvě třetiny obyvatelek regionu. Proti tomuto jevu bojuje také 80 policistů v civilu, kteří se každý den mísí mezi pasažéry pařížského metra.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist