https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kanadan-se-priznal-ke-14-lesnim-pozarum.predtim-tvrdil-ze-je-zalozila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kanaďan se přiznal ke 14 lesním požárům. Předtím tvrdil, že je založila vláda

19.1.2024 11:27 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kanaďan, který šířil na sociálních sítích konspirační teorie o tom, že kanadská vláda záměrně zakládá lesní požáry, se přiznal k založení 14 z nich. Jím rozpoutané požáry vyhnaly stovky lidí z domovů, uvedla televizní stanice CNN. Kanaďan Brian Paré se u soudu přiznal ke 13 případům žhářství a jednomu případu žhářství spojeného s pohrdáním lidským životem. Požáry zažehl loni od května do září.
 

Jeden z těchto požárů si podle žalobkyně vyžádal evakuaci 400 lidí z města Chapais v provincii Quebec. Největší oheň, který má Paré na svědomí, zničil přes 870 hektarů porostů.

"Pan Paré si nepamatuje všechny požáry, které mohl založit, takže v současnosti víme o čtrnácti. Je možné, že jich je více," sdělila CNN žalobkyně.

Policie podle prokuratury pojala podezření, když několik ohňů vzplálo během krátkého času bez zjevné příčiny. O Parého se začala zajímat kvůli tomu, že byl spatřen poblíž několika míst zachvácených plameny. Policie také objevila příspěvky na sociálních sítích, v nichž Paré vinil kanadskou vládu, že zakládá požáry, aby přesvědčila lidi o existenci klimatických změn.

"Obviněný podle policejních důkazů zveřejňoval mnoho konspiračních teorií o zapojení vlády do možného založení těchto požárů," sdělila žalobkyně.

Konspirační teorie se na lesní požáry zaměřují už dlouho, podotkla CNN. Jejich šiřitelé kladou požáry za vinu vládám nebo klimatickým aktivistům a v některých případech je přičítají i laserovým paprskům z vesmíru.

Kanadu loni zasáhly nebývale rozsáhlé lesní požáry, které postihly dohromady asi 185.000 kilometrů čtverečních, což je plocha dvakrát větší než rozloha České republiky. Kouř z těchto požárů se rozšířil i do sousedních USA, kde v některých městech způsobil extrémní znečištění vzduchu. Dým podle CNN doputoval dokonce i nad Evropu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

19.1.2024 12:47
A za emise bude platit kdo, co !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

19.1.2024 14:21
A pak že zlí turisti. U nás i v Kanadě jsou to pomatení ochránci
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.1.2024 14:41 Reaguje na Michal Uhrovič
Tak v Kanadě to ochránce nebyl. :D Byl to konspirační teorií vymaštěný exot popírající změnu klimatu:

https://wildfiretoday.com/tag/brian-pare/
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.1.2024 18:15 Reaguje na Petr Eliáš
pablbové jsou určitě na obou stranách bariéry. dejme si zatraceného bacha, abychom podle pár pomatenců nesoudili celou názorovu skupinu.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

19.1.2024 16:56 Reaguje na Michal Uhrovič
V článku se píše, že se jednalo o žháře, který lesy zapaloval, aby pak na sociálních sítích obviňoval kanadskou vládu, že ta zakládá požáry za účelem přesvědčit tak lidi o existenci klimatických změn. O tom, že by se jednalo o pomateného ochránce, v článku není ani slovo. Podle čeho soudíte, že se jednalo o ochránce? Ochránce čeho?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.1.2024 14:23
Jednoho mají, a kolik jich uniklo? Při té rozloze je ovšem těžké něco uhlídat...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist