https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karel-iii.vyzval-ke-spolupraci-britanie-a-francie-v-ochrane-klimatu-a-biodiverzity-ve-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karel III. vyzval ke spolupráci Británie a Francie v ochraně klimatu a biodiverzity ve světě

21.9.2023 19:40 | PAŘÍŽ (ČTK)
Král Karel III. se dnes stal prvním britským monarchou, který pronesl projev ve francouzském Senátu, hovořil o nenahraditelném přátelství obou zemí na úrovni vlád i obyčejných lidí nebo partnerství ve sportu a umění. Závěrem asi patnáctiminutové řeči Karel III. vyzval senátory ke spolupráci na nové dohodě mezi Británií a Francií, která bude "neodkladně" reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě. Karel III. je ve Francii s chotí Camillou do pátku na třídenní návštěvě.
 

"Jsou to lidé, kteří jsou tou skutečnou hybnou silou v našem vztahu. Naše přátelství a vřelost stojí na každém novém propojení mezi námi, na nově nalezené radosti v kultuře toho druhého, na milionech návštěvníků, kteří proudí mezi našimi zeměmi," pronesl Karel III v Lucemburském paláci před 348člennou horní komorou francouzského parlamentu.

Král také připomněl, že Francie a Británie společně podporují Ukrajinu v obraně proti už rok a půl trvající ruské invazi. "Stejně, jako se společně stavíme proti vojenské agresi, musíme chránit svět před tou největší existenciální hrozbou ze všech - globálním oteplováním, změnou klimatu a katastrofickým ničením přírody," řekl Karel III.

Britského krále uvedli krátkými proslovy předsedkyně Národního shromáždění Yaël Braunová-Pivetová a předseda Senátu Gérard Larcher. Larcher příležitost projevu britského krále označil za "výjimečnou", stejně jako později Karel III. připomněl partnerství Francie a Británie ve 20. století a dodal, že "osud Spojeného království je velmi úzce provázaný s Evropou, na tom brexit nic nezměnil".

V závěru své řeči britský král zdůraznil, že "v jádru všech společných snah" obou zemí musí být mladí lidé a připomněl kulturní historii, kterou obě země sdílejí. "Naši umělci ze sebe stále navzájem čerpají inspiraci. Od nezapomenutelných vyobrazení londýnské mlhy Claudea Moneta po současné digitální malby proměňující se krajiny v Normandii Davida Hockneyho," řekl Karel III.

S francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se již britský království pár setkal, další neformální setkání v Elysejském paláci je však naplánované i na dnešek po návštěvě katedrály Notre-Dame a vládního kulatého stolu k financování ochrany klimatu a biodiverzitě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

21.9.2023 21:30
Milý monarcho-Je lepší mlčet a být považovám za hlupáka než promluvit a odstranit všechny pochybnosti
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.9.2023 15:09 Reaguje na karel krasensky
Není nic lepšího než se řídit vlastní radou :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.9.2023 09:25 Reaguje na karel krasensky
Přišlo mi velkohubé a legrační, že Británie a Francie budou "neodkladně" reagovat na stav klimatu a biodiverzity ve světě. Jako ředitelé zeměkoule asi :)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist