https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-navysi-dotaci-za-odstrel-divokych-prasat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj navýší dotaci za odstřel divokých prasat

30.1.2017 13:02 | K. VARY (ČTK)
Dříve škodila černá zvěř především v menších obcích, nyní se ale přemnožená prasata vydávají přímo i do center měst, kde ničí například městské parky.
Dříve škodila černá zvěř především v menších obcích, nyní se ale přemnožená prasata vydávají přímo i do center měst, kde ničí například městské parky.
Obce v Karlovarském kraji budou moci letos opět žádat o příspěvky na odstřel divokých prasat ve svých zastavěných částech. Dříve škodila černá zvěř především v menších obcích, nyní se ale přemnožená prasata vydávají přímo i do center měst, kde ničí například městské parky. Dotaci kraj obcím nabízel už loni, byl o ni ale malý zájem. Letos se proto kraj rozhodl příspěvek navýšit, řekl krajský radní Karel Jakobec (ODS).
 

"Tento program nebyl loni úplně naplněn. Zastupitelstvo vyhradilo částku 150.000 korun a přišlo pouze 32 žádostí. Maximální částka, kterou zastupitelstvo kraje poskytovalo, bylo 1000 korun. Proto jsme se pro rok 2017 rozhodli tuto částku mírně navýšit. Takže místo jedné tisícovky dostane žadatel 1500 korun," řekl Jakobec.

Jednodušší by nově měly být i podmínky pro získání dotace. Místo dokladu o vyšetření na přítomnost svalovce bude k žádosti možno přiložit pouze potvrzení o převzetí uloveného kusu výkupnou zvěře. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je 50.000 korun. Pokud program odsouhlasí krajské zastupitelstvo, budou obce svoje žádosti moct podávat během dubna.

Jakobec také připomněl, že dotace na odstřel divokých prasat poskytují ze svého rozpočtu i přímo některé obce. Další tisícikorunu za odstřeleného divočáka je možné získat například v Sokolově. Tam prasata škodila například přímo v městském parku naproti městskému úřadu nebo v Areálu zdraví v okolí sportovišť, zrekonstruovaných za desítky milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Petrovič

6.2.2017 16:39
Krajský radní Karel Jakobec zapomíná na to, že kdyby krajský a další ouřady po myslivcích vyžadovali náhradu vzniklé škody, což dle zákona mohou, situace by nenagradovala do dnešních rozměrů, protože by ta prasata museli uregulovat (nebo zkrachovat). I když chápu, mezi mylsivci je mnoho místních "lepších lidí" a ty si ouřady pohněvat nechtějí :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist