https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-pokracuje-v-priprave-chranene-krajinne-oblasti-krusne-hory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj pokračuje v přípravě Chráněné krajinné oblasti Krušné hory

9.2.2023 17:31 | KARLOVY VARY (ČTK)
K záměru vytvoření CHKO Krušného hory se Karlovarský kraj přihlásil před dvěma lety. Podle Jakobce se stává kdysi opomíjená oblast Krušnohoří vyhledávanou turistickou destinací i zajímavou lokalitou k bydlení, a měla by se tak dočkat potřebné ochrany.
K záměru vytvoření CHKO Krušného hory se Karlovarský kraj přihlásil před dvěma lety. Podle Jakobce se stává kdysi opomíjená oblast Krušnohoří vyhledávanou turistickou destinací i zajímavou lokalitou k bydlení, a měla by se tak dočkat potřebné ochrany.
Karlovarský kraj pokračuje v přípravě Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Vytvořil pracovní skupinu, která projednala možné výhody i nevýhody vyhlášení tohoto stupně ochrany, a následně doporučila pokračovat v záměru, informoval ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec. Vzniku CHKO se věnuje také Ústecký kraj, na jehož území by také zasahovala. Vyhlášením CHKO se zabývají ministerstvo životního prostředí a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). CHKO pak ve finále vyhlašuje vláda svým nařízením.
 

K záměru vytvoření CHKO Krušného hory se Karlovarský kraj přihlásil před dvěma lety. Podle Jakobce se stává kdysi opomíjená oblast Krušnohoří vyhledávanou turistickou destinací i zajímavou lokalitou k bydlení, a měla by se tak dočkat potřebné ochrany. Pracovní skupina projednala možné výhody a nevýhody vyhlášení CHKO nejen z hlediska péče o přírodu a krajinu, biodiverzitu, ale rovněž z pohledu zemědělského a lesnického hospodaření, územního plánování, rozvoje obcí, urbanistiky a architektonického dědictví. Zaměřila se také na oblasti cestovního ruchu a s ním související turistické a sportovní využití.

„Pracovní skupina předložila radě kraje ucelený materiál, podle kterého rada doporučila, abychom v této činnosti dále pokračovali. Zároveň mi uložila, abych jednal se starosty dotčených obcí v průběhu dvou tří měsíců. Jejich názor bude zásadní," uvedl Jakobec.

Na podporu vyšší ochrany Krušných hor byla vyhlášena i petice. Na stránkách chkokrusnehory.cz ji dosud podepsalo zhruba 5300 lidí. Ministerstvo loni v červnu petici převzalo. Podklady k možnému vyhlášení CHKO Krušné hory by měly být hotové letos na jaře.

Rozhodovat se ještě bude o přesné rozloze nové CHKO. Území Karlovarského kraje by mělo být ohraničeno obcí Stříbrná a Přebuz až po Boží Dar, jižní část by končila u Nejdku a Jáchymova. Zonaci, čili odstupňovaná pásma ochrany, která budou náležet jednotlivým územím, má připravit AOPK.

Za chráněnou krajinnou oblast lze podle zákona o ochraně přírody a krajiny vyhlásit rozsáhlé území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení.

Česko má v současné době 26 chráněných krajinných oblastí, které pokrývají 15 procent rozlohy země. Na území Karlovarského kraje je dosud jediná CHKO, a to Slavkovský les.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

9.2.2023 19:01
Měli by cennější území prohlásit Národním Parkem.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.2.2023 11:12
Je celkem ostudou, že tam dodnes CHKO není…
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

11.2.2023 11:47
Myslím, že by měl vzniknout podobně přísný typ zchu jako národní park, akorát se zaměřením na kulturní krajinu, hospodaření v ní a s cílem co největší biodiverzity a deurbanizace. U cennějších oblasti v současných chko i mimo ně by to byla cesta, jak adekvátně ochránit jejich výjimečnost.
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

11.2.2023 12:00 Reaguje na Kajetán Hostička
tzn využívání ohně, velkých býložravců, ekozemědělství
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist