https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/karlovarsky-kraj-poprve-udelil-cenu-v-oblasti-ochrany-prirody-a-to-za-ochranu-uzovky-stromove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Karlovarský kraj poprvé udělil cenu v oblasti ochrany přírody, a to za ochranu užovky stromové

10.10.2022 01:35 | MARIÁNSKÉ LÁZNĚ (ČTK)
Po vzorů restaurací, které získávají michelinskou hvězdu, by i ti, kteří v Karlovarském kraji pečují o přírodu a v průběhu roku se nějakým zásadním způsobem postarají o ekologii a ochranu přírody, měli být oceněni a zviditelněni. Letos byli navrženi tři kandidáti, komise pak doporučila spolek Zamenis, který se nám stará o udržení populace užovky stromové
Po vzorů restaurací, které získávají michelinskou hvězdu, by i ti, kteří v Karlovarském kraji pečují o přírodu a v průběhu roku se nějakým zásadním způsobem postarají o ekologii a ochranu přírody, měli být oceněni a zviditelněni. Letos byli navrženi tři kandidáti, komise pak doporučila spolek Zamenis, který se nám stará o udržení populace užovky stromové
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Karlovarský kraj udělil poprvé cenu za mimořádné aktivity v ochraně přírody. Na desátém Lázeňském festivalu jablek v Mariánských Lázních Zelenou hvězdu Karlovarského kraje převzal zástupce spolku Zamenis, který se stará o udržení kriticky ohrožené užovky stromové v Poohří. Ocenění by se podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Karla Jakobce (ODS) mělo stát každoroční tradicí, protože ekologické spolky vykonávají velmi prospěšnou práci, ale o mnoha z nich veřejnost ani neví, řekl ČTK.
 

"Nápad se zrodil na odboru životního prostředí asi před půl rokem. Po vzorů restaurací, které získávají michelinskou hvězdu, by i ti, kteří v Karlovarském kraji pečují o přírodu a v průběhu roku se nějakým zásadním způsobem postarají o ekologii a ochranu přírody, měli být oceněni a zviditelněni. Letos byli navrženi tři kandidáti, komise pak doporučila spolek Zamenis, který se nám stará o udržení populace užovky stromové," řekl Jakobec.

Kromě ocenění včetně symbolické zelené hvězdy z kovu a skla od výtvarníka Dalibora Nesnídala získá nositel ocenění i dar od kraje 50.000 korun.

Spolek Zamenis vedený předsedou Karlem Janouškem se už od roku 2006 snaží o šíření osvěty o největším a nejvzácnějším hadu v Česku, užovce stromové, a stará se o její ochranu. Mezi hlavní aktivity spolku patří budování líhnišť, péče o zídky, osvěta, monitoring výskytu užovky stromové v údolí řeky Ohře a další výzkum.

Podle Janouška, který v Mariánských Lázních cenu přebíral, se asi třicítka členů spolku stará hlavně o vytváření a údržbu líhnišť, což jsou vrstvy rostlinného materiálu, připomínající kompost. Postupné tlení zbytků listů a rostlin v líhništi vytváří stabilní teplotu a vlhkost, kterou hadi pro kladení vajec vyhledávají. Takových líhnišť monitorují členové spolku Zamenis v Karlovarském kraji na tři desítky. "Některá jsou i na soukromých pozemcích, jejich vlastníci s námi spolupracují a mnozí jsou i hrdí na to, že na svém pozemku takové líhniště mají," řekl ČTK Janoušek.

Nyní na podzim je čas takzvaného vejcebraní, kdy ochránci užovek prozkoumávají líhniště, aby zjistili, kolik vylíhlých vajec v něm je. V jednom líhništi přitom neklade vejce jen jedna užovka, ale hned několik. "Máme tak i líhniště, kde najdeme i 140 vajec. Není to od jedné samice, ale od několika hadů. Dokonce nám tam kladou vejce nejen užovky stromové, ale i třeba užovky obojkové, které jsou naším nejběžnějším hadem," řekl Janoušek.

Podle počtu vylíhnutých vajec je možné také odhadovat celkovou populaci užovky stromové v oblasti podél toku Ohře. Podle Janouška se pohybuje okolo 600 až 1000 kusů. Jenže tím, že oblast, kde užovka stromová žije, protíná hlavní silnice z Karlových Varů na Chomutov, velké ztráty v populaci zaviní auta, která usmrtí hlavně samce užovky, kteří migrují přes silnicí za samičkami. Dalším nepřítelem, který není původní, je i míval severní a norek americký, kteří se v oblasti také usadili a živí se i hady. Hady by mohl vyhledávat i vlk, který se ale v Karlovarském kraji vyskytuje ve výrazně vyšších polohách a do nížin se nestahuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

10.10.2022 08:20
Jeden z příkladů nutné zásahovosti do přírody, má-li se zachovat ve stavu blízkém minulosti. Starousedlíci asi užovky nešířili, ale obdělávali krajinu, vytvářeli biotop a sedláci, zejména němečtí, věřili na hada-hospodáříčka a tak je minimálně tolerovali.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 11:50
Záslužný počin! Těch predátorů, co se živí plazy (ještěrky, slepýš, užovky), je mnohem víc, např. káně, krkavcovití aj. Ale mývala a norka je nutno intenzivně regulovat i kvůli jiným obratlovcům (obojživelníci, ptáci aj.)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.10.2022 16:03 Reaguje na Karel Zvářal
No a šíří se sem šakal. Je původní, když tu byl v době meziledové?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.10.2022 17:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Je, šíří se z Balkánu, podobně jako všudypřítomná hrdlička zahradní. Řadím tam i daňka a muflona.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist