https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/katalansko-vyhlasilo-stav-nouze-kvuli-suchu-omezeni-plati-pro-sest-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Katalánsko vyhlásilo stav nouze kvůli suchu, omezení platí pro šest milionů lidí

2.2.2024 10:23 | BARCELONA (ČTK)
V první fázi bude v daných obcích omezena spotřeba vody na 200 litrů na osobu na den. Lidé nebudou smět například mýt auta, výjimku mají specializované automyčky, které používají recyklaci vody. Zavřou se sprchy na plážích a až na výjimky se nebudou moci zalévat městské parky. Zalévat bude možné stromy, které by jinak nepřežily, a to za přesně stanovených podmínek.
V první fázi bude v daných obcích omezena spotřeba vody na 200 litrů na osobu na den. Lidé nebudou smět například mýt auta, výjimku mají specializované automyčky, které používají recyklaci vody. Zavřou se sprchy na plážích a až na výjimky se nebudou moci zalévat městské parky. Zalévat bude možné stromy, které by jinak nepřežily, a to za přesně stanovených podmínek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Katalánsko vyhlásilo od pátku stav nouze kvůli suchu, které tento region na severovýchodě Španělska zažívá v posledních třech letech a které je největší od začátku měření v roce 1916. Omezení spotřeby vody se nově dotkne dvou stovek obcí, včetně Barcelony a její metropolitní oblasti, a pod hrozbou pokuty je bude muset dodržovat téměř šest milionů lidí, skoro 80 procent obyvatel Katalánska, uvedl deník El País. Obavy vyjádřili už někteří hoteliéři na katalánském pobřeží, kteří žádají po vládě upřesnění nouzových opatření.
 

"Připomíná nám to trochu dobu za (pandemie) covidu-19, kdy jsme také dostali informace o restrikcích ze dne na den," citoval katalánský deník El Nacional Judit Lloberolovou ze sdružení hoteliérů z pobřeží Costa Brava. Mimo jiné je zajímá, kdo bude zodpovědný za spotřebu vodu turisty v jejich zařízeních. Někteří hoteliéři už dříve zavedli opatření k šetření s vodou, například snížili tlak vody v kohoutkách, naplnili bazén slanou vodou či motivují klienty, aby nežádali každý den úklid pokoje, za což je někteří odměňují bonusy na baru.

Stav nouze kvůli suchu bude od pátku platit ve dvou stovkách katalánských obcí, které se tak připojí ke 37 městům a vesnicím, kde už takové opatření platí od loňska.

"Nikdy jsme nečelili tak dlouhému suchu," řekl předseda katalánské regionální vlády Pere Aragonès, když stav nouze oznamoval. Dodal, že v posledních 40 měsících nepršelo tolik, kolik by region potřeboval.

Katalánská vláda zatím vyhlásila první ze tří stupňů nouzových opatření. V první fázi bude v daných obcích omezena spotřeba vody na 200 litrů na osobu na den. Lidé nebudou smět například mýt auta, výjimku mají specializované automyčky, které používají recyklaci vody. Zavřou se sprchy na plážích a až na výjimky se nebudou moci zalévat městské parky. Zalévat bude možné stromy, které by jinak nepřežily, a to za přesně stanovených podmínek.

Restrikce se dotknou také veřejných bazénů, které budou moci být naplněny jen minimálním nutným množstvím vody a budou muset šetřit vodou jinde, například zavřením sprch. Omezení neplatí pro bazény s mořskou vodou.

Pokud se situace zhorší, vyhlásí katalánská vláda druhý stupeň, kdy budou dodávky vody omezeny na 180 litrů na osobu a den, případně třetí, kdy to bude 160 litrů. Záviset to bude na naplněnosti nádrží, která nyní klesla pod 16 procent.

Omezení se týkají také zemědělců, kteří musí omezit množství vody na zalévání o 80 procent, chovatelé dobytka musí snížit spotřebu o 50 procent a průmysl o 25 procent.

Katalánská vláda také ve stavu nouze zakázala výstavbu nových projektů, které vyžadují používání většího množství vody, například v cestovních ruchu, či zakládání nových farem.

Výši pokut za porušení těchto nařízení stanoví jednotlivé radnice, například Barcelona podle serveru eldiario.es počítá s pokutou 30 eur (asi 750 Kč) za mytí auta, 50 eur (1250 Kč) za zalévání zahrady a 200 eur (5000 Kč) za plnění soukromého bazénu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist