https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kazdy-den-umiraji-desitky-slonu-kvuli-slonovine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Každý den umírají desítky slonů kvůli slonovině

12.8.2018 01:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každý den je v Africe zabito na 100 slonů kvůli slonovině.
Každý den je v Africe zabito na 100 slonů kvůli slonovině.
Foto | tpsdave / Pixabay
Podle údajů OSN se populace afrických savanových slonů od roku 2009 zmenšila v Tanzánii o 60 % a v Mozambiku o 50 %. Z populace čítající téměř 500 tisíc slonů afrických bylo vybito jen mezi lety 2010 a 2012 na 100 tisíc jedinců. Od roku 2009 do 2014 se z Afriky ilegálně vyvezlo přes 170 tun slonoviny. Populace afrických pralesních slonů v letech 2002 až 2011 zaznamenala dvoutřetinový pokles v důsledku pytláctví. Na 12. srpna připadá Mezinárodní den slonů.
 

Podle údajů Ostravské zoologické zahrady je každý den v Africe zabito na 100 slonů kvůli slonovině. Hrozí tak, že za 20 let budou sloni na africkém kontinentu zcela vybiti. Pro návštěvníky zoo připravila speciální program, který má lidem nejen představit život největších suchozemských savců v zoo, ale zároveň upozornit na nepříznivou situaci slonů ve volné přírodě. Do záchrany slonů se přímo mohou zapojit i sami návštěvníci zoo. Stačí s sebou přinést nepotřebné, ale pěkné oblečení. Výtěžek z jeho prodeje bude směřovat na podporu projektu Save Elephants. Tato společnost byla založená dobrodruhem, cestovatelem a aktivistou Arthurem Sniegoněm. Save Elephants bojuje přímo v Africe proti pytláctví slonů a ilegálnímu obchodu se slonovinou.

Sloni indičtí se dnes divoce vyskytují už jen na omezeném území, z původních pralesů je vytlačila zemědělská činnost. Oblast výskytu asijských slonů se z původních 9 milionů kilometrů čtverečních zmenšila na současných 5 % původní plochy, uvádí Zoo Ostrava. Na světě je přibližně už jen 40 tisíc kusů volně žijící populace slonů, ti jsou v Červeném seznamu vedeni jako ohrožený druh, tvrdí Zoo Praha. Slony indické navíc v posledních letech ohrožuje i virové onemocnění způsobené tzv. sloním herpes virem. Ubývá i slonů zdomácnělých, kteří se dříve hojně používali k práci, ve válkách, při slavnostech i jako dopravní prostředek. Pražská zoo dnes chová pouze slony indické, jejichž chov je méně náročný. V zoologické zahradě je nejstarší slonice Gulab, které se narodila v roce 1959 ve stájích pracovních slonů v Indii. V Praze žije od roku 1966. Druhá nejstarší je Shanti, ta do zoo přišla jako mládě v roce 1977. Tato slonice je známá filmová hvězda z populárního seriálu o panu Tau.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist