https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ke-smogu-prispely-tuhe-mrazy-inverze-i-bezvetri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ke smogu přispěly tuhé mrazy, inverze i bezvětří

20.1.2017 14:10 | PRAHA (ČTK)
Smogová situace byla na tak velké části území ČR jako nyní naposledy vyhlášena začátkem listopadu 2015. Na ilustračním snímku do smogu zahalená Ostrava.
Smogová situace byla na tak velké části území ČR jako nyní naposledy vyhlášena začátkem listopadu 2015. Na ilustračním snímku do smogu zahalená Ostrava.
Ke smogové situaci, která kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu platí v Praze a devíti českých a moravských krajích, přispěly současné silné mrazy, inverzní charakter počasí i bezvětří. Škodliviny v ovzduší kvůli současnému rázu počasí "drží" a slabý vítr je nedokáže rozehnat. Smogová situace byla na tak velké části území ČR jako nyní naposledy vyhlášena začátkem listopadu 2015. Tehdy zasáhla většinu krajů, a to Prahu, Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Královéhradecký, Pardubický, Ústecký, Olomoucký a Zlínský.
 

Ve všech krajích ČR kromě Královéhradeckého a Pardubického byla smogová situace vyhlášena také například v polovině srpna 2015 kvůli vysoké koncentraci ozonu.

Mrazivé počasí je v klimatických podmínkách České republiky obvykle spojeno s takzvaným anticyklonálním počasím. "Slabé proudění vzduchu a výskyt inverzní teploty vytvářejí podmínky pro hromadění znečištění v blízkosti zemského povrchu a vzniku smogových situací zimního typu. Výjimku mohou tvořit případy, kdy se při mrazivém počasí vyskytují vyšší rychlosti větru a rozptylové podmínky se díky zvýšené ventilaci zlepšují," vysvětlili odborníci na ovzduší na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové rozlišují smogové situace letního a zimního typu. Letní situace s vysokými koncentracemi troposférického ozonu se vyskytují za horkého a suchého počasí, nejčastěji od začátku dubna do konce září. Zimní smogové situace, spojené s vysokými koncentracemi oxidu siřičitého, oxidu dusičitého a prachu, nejčastěji nastávají v chladném období od října do března. "Všechno to sedí při zemi, a jak je sníh, není vítr a je hodně jasná obloha nad smogem, tak těžký studený vzduch sedí ve vymražené kotlině," uvedl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Při zimním smogu je nejvíce škodlivin ve vzduchu ráno před východem slunce a večer po jeho západu. Nejlepší podmínky pro krátké větrání či pobyt venku jsou brzo odpoledne.

Na zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší jsou citlivé hlavně malé děti, těhotné ženy, senioři, lidé, kteří trpí akutními či chronickými dýchacími problémy, nemocní s chorobami kardiovaskulárního systému či diabetici. Ohroženi jsou podle odborníků i lidé, kteří jsou oslabeni například kombinací stresu, kouření a nevhodné výživy, osoby v rekonvalescenci nebo s oslabenou imunitou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

20.1.2017 20:13
Jémine, to Brabec ČT nepochválí, vždyť neukázali jako hlavího viníka smogu ani jeden kouřící komín. Jak je to možné?? A on se tak snažil....i revize nařídil,i dotace zařídil,i statistiky znečišťovatelu udělal i úředníky do chalup k lidem snořit poslal.... a nic. Ač malé komíny nad velkými městy nekouří smog si nad nimi tančí vesele dál. Čím to teda asi je?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist