https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kena-spali-naraz-120-tun-slonoviny-prihlizet-budou-i-celebrity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Keňa spálí naráz 120 tun slonoviny, přihlížet budou i celebrity

28.1.2016 06:42 | NAIROBI (ČTK)
K pálení sloních klů má dojít u příležitosti summitu Klubu obrů (Giants Club), který bojuje proti pytláctví. Ke spálení nosorožčích rohů se v minulých letech rozhodla i královédvorská zoo (na obrázku)
K pálení sloních klů má dojít u příležitosti summitu Klubu obrů (Giants Club), který bojuje proti pytláctví. Ke spálení nosorožčích rohů se v minulých letech rozhodla i královédvorská zoo (na obrázku)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Hynek Glos / Zoo Dvůr Králové
Kolem 120 tun slonoviny plánuje letos v dubnu spálit během konání konference o ochraně afrických slonů keňská vláda. Na tiskové konferenci to oznámil mluvčí keňského prezidenta Uhurua Kenyatty. Zničení kořisti zabavené pytlákům budou údajně přihlížet mimo jiné i americký herec Leonardo DiCaprio či britský popový zpěvák a klavírista Elton John.
 

Spálení 120 tun slonoviny naráz bude největší akcí svého druhu na světě, uvedl mluvčí keňského prezidenta Manoah Esipisu. Nairobi tím chce podle něj vyslat signál pytlákům a obchodníkům se sloními kly a dokázat "závazek nulové tolerance".

K pálení sloních klů má dojít u příležitosti summitu Klubu obrů (Giants Club), který bojuje proti pytláctví. Kromě delegací několika desítek států by se konference 29. a 30. dubna měly zúčastnit i známé osobnosti jako například američtí herci Nicole Kidmanová a Leonardo DiCaprio, britský zpěvák Elton John, bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, americký miliardář George Soros či spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen.

Poptávka po slonovině a rohovině v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek ze sloních klů a nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. Prodává se v lékárnách nebo na internetu a kilogram stojí asi 60 000 dolarů (1,5 milionu Kč), což je více než cena kokainu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Milan Dvořák

Milan Dvořák

28.1.2016 15:18
Komu tahle šílenost prospjeje? Když už se kly zrekvírovaly, neměly by třeba legálním prodejem pomoci dané oblasti??... Jeden kilogram surové čerstvé hmoty cca 800.000 kč... Zvířatům zabitým kvůli nim už stejně nikdo nepomůže... Afrika a jednotlivé státy jsou na tom většinou velmi špatně... Využít zdroje dokud je? Hlavně že u toho bude DiCaprio...
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

29.1.2016 14:57 Reaguje na Milan Dvořák
Odbornou debatu můžete sledovat v tomto článku:

https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/melo-spaleni-nosorozcich-rohu-smysl-nebo-by-bylo-lepsi-s-nimi-nalozit-jinak
Odpovědět
Milan Dvořák

Milan Dvořák

2.2.2016 09:07 Reaguje na Martin Mach Ondřej
Velmi děkuji za odkaz na článek. Je vidět, že pan Stejskal J. a paní Říhová P. jsou dle mého názoru úplně mimo mísu... Já aspoň za sebe souhlasím s panem Komárkem S. Africe by šlo pomoci společně s nosorožci, ale musel by se použít zdravý rozum a kompromisní řešení...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist