https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kerry-americane-vedou-s-rusy-a-cinany-na-cop26-smysluplna-jednani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kerry: Američané vedou s Rusy a Číňany na COP26 smysluplná jednání

6.11.2021 01:07 | GLASGOW (ČTK)
John Kerry na klimatické konferenci v Glasgow.
John Kerry na klimatické konferenci v Glasgow.
Foto | COP26 / Flickr
Američtí vyjednavači vedou na klimatickém summitu OSN ve skotském Glasgow smysluplná jednání se svými ruskými a čínskými protějšky. Podle agentury AP to řekl zmocněnec USA pro otázky změn klimatu John Kerry.
 

Kerry hovořil o produktivních jednáních se zástupci Ruska a Číny navzdory tomu, že se ruský prezident Vladimir Putin ani čínský prezident Si Ťin-pching nynějšího summitu fyzicky neúčastní, což v závěru své návštěvy Glasgow zkritizoval mimo jiné americký prezident Joe Biden.

Kerry řekl, že na tiskovou konferenci dorazil se zpožděním, protože Američané na summitu jednali s ruskými činiteli ve snaze snížit emise metanu. "Hovoříme o tom, jak se vypořádat s metanem a možná spolupracovat," řekl Kerry o Rusech. "Scházíme se zde s Čínou a několik dní jednáme a snažíme se zjistit, zda existuje společný základ, jak se pokusit pokročit vpřed," poznamenal také. "Je tu pocit naléhavosti," dodal.

Biden minulý víkend kritizoval, že se Si a Putin nedostavili na jednání o klimatu mezi zástupci ekonomicky vyspělých zemí G20, která se konala vpředvečer klimatického summitu v Glasgow s tím, že to zabránilo většímu pokroku.

Čína je v současnosti největším světovým producentem emisí z fosilních paliv, Spojené státy jsou druhé a Rusko je v první pětce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 09:04
Vyjednávání s Rusy a Číňany je určitě nutné, ale výsledek je celkem jasný předem. Nedodrží nic.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2021 11:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak s nimi nejednejte, alespoň se nebudete litovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 16:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nelze. Děsivě by bedákali, že se s nimi nikdo nebaví. Právě Rusi jsou přímo alergičtí na to, když na ně někdo mastí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2021 14:08
Ať jdou s celým summitem do prdele. Účastníci se tam slétli více než 400 tryskáči které vyprodukovaly přes 13.000 tun oxidu uhličitého. Tady se lidem kvůli zelené energii zvyšují ceny elektrické energie, plynu a bůhvíčehoještě a vysokoprevoschoditěľstvo ukazuje, že pro ně tato pravidla neplatí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.11.2021 17:41
Jednat musí Kerry,protože Pepa Biden neřeší co je klíma a klimakterium
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

7.11.2021 08:58
Proč američané stěhují výrobu do nejšpinavější ekonomiky na světě, Indie?
Proč na summitu chybely africké státy, které způsobují klim.změn kácením deštných pralesů?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist