https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kldr-podle-soulu-do-jizni-koreje-opet-poslala-balony-s-odpadky-a-vykaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KLDR podle Soulu do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly Aktualizováno

1.6.2024 23:09 | SOUL (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Severní Korea v noci na dnešek vyslala do Jižní Koreje zhruba 600 balonů s odpadky, oznámila dnes jihokorejská armáda. KLDR už ve středu poslala na svého jižního souseda stovky balonů s odpadky a hnojem, což označila za upřímný dárek. Soul označil krok Pchjongjangu za nebezpečný a ubohý. Severní Korea později oznámila, že vypouštění balonů s odpadky pozastavila.
 
Pytle s odpadky obsahujícímu plasty, papír a cigaretové nedopalky byly nalezeny v různých částech jihokorejského hlavního města Soulu mezi sobotními 20:00 a dnešními 10:00 (sobotních 13:00 SELČ až dnešních 03:00 SELČ), uvedla jihokorejská armáda. Doplnila, že monitorovala místa, odkud byly balony vyslány a následně je vyzvedla v místech, kde dopadly. Dříve armáda veřejnost vyzvala, aby se balonů nedotýkala a hlásila je úřadům.

Náměstek severokorejského ministra obrany vydal minulý týden prohlášení, v němž varoval, že v reakci na létání "špinavých věcí" do KLDR budou do Jižní Koreje zaslány "hromady odpadkového papíru a špíny". Narážel tak zřejmě na to, že také z Jižní Koreje často nad tu Severní létají balony. Většinou je vysílají aktivisté a nesou letáčky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i paměťové disky s jihokorejskou hudbou.

Severní Korea později oznámila prostřednictvím své státní tiskové agentury, že s posíláním balonů s odpadky prozatím končí. "Dočasně pozastavíme rozptylování papírového odpadu přes hranice," uvedla oficiální agentura KCNA.

Severní a Jižní Korea zůstávají od války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt skončil jen příměřím, nikoli podpisem mírové smlouvy.

Jihokorejský ministr obrany Sin Won-sik na okraj konference v Singapuru svému americkému protějšku Lloydu Austinovi dnes řekl, že severokorejské vysílání balonů do Jižní Koreje podle jihokorejské armády porušuje dohodu o příměří. Ministři se pak shodli, že budou koordinovat svou reakci na případné další severokorejské hrozby a provokace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

3.6.2024 07:18
Tak už vím, proč je v českých městech takový bordel... prostě KLDR :D
Odpovědět
sv

sv

3.6.2024 22:22 Reaguje na Pavel Karel
Bordel tu zůstal po komunistických sviních.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

7.6.2024 12:28 Reaguje na sv
Po 34 letech je to docela trapné se na minulý režim vymlouvat... ostatně z většiny těch kariérních bolševiků se stali oligarchové, vrcholní politici, prezidenti...to je taky pěkný bordel!
Odpovědět
PE

Petr Elias

3.6.2024 09:25
Tak co jiného může ta komoušská díra vyvážet, než zbraně ruským fašounům a sr.... sousedům. :D :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.6.2024 10:07
Je to velmi levná zkouška připravenosti jihokorejské protivzdušné obrany.
Ono těch 300 balónů nemuselo být s odpadky, ale i se zápalnými a jinými
bombami a na hranicích je nikdo nezastavil. Nyní vědí, že nepotřebují
rakety a drony, ale stačí vyslat velmi levné balony a potrápí bezradné protivníky. Nebo, že by tak řešili likvidaci odpadků?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist