https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-dohoda-se-odstoupenim-usa-nezhrouti-mysli-si-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická dohoda se odstoupením USA nezhroutí, myslí si Brabec

1.6.2017 23:21 | PRAHA (ČTK)
Podle Brabce (na snímku vlevo) je diskutabilní, zda Trumpovo rozhodnutí bude znamenat výhodu pro USA, jak americký prezident tvrdí.
Podle Brabce (na snímku vlevo) je diskutabilní, zda Trumpovo rozhodnutí bude znamenat výhodu pro USA, jak americký prezident tvrdí.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nepřekvapilo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské dohody o klimatu. Je přesvědčen, že dohoda se tím nezhroutí. Brabec to řekl v České televizi (ČT). Podle českých ekologických organizací je Trumpovo rozhodnutí špatným signálem pro mezinárodní spolupráci na ochraně klimatu.
 

"Dalo se to čekat z těch signálů, které Donald Trump vysílal mnoho měsíců," řekl Brabec. "Bezpochyby pařížská dohoda bude platit i nadále," doplnil. Z téměř 200 zemí, které pařížskou dohodu podepsaly, ji zatím ratifikovalo 147 států a spolu s USA ji odmítá už jen Sýrie a Nikaragua, poukázal ministr.

Pokud Spojené státy nebudou snižovat emise skleníkových plynů, bude to podle Brabce znamenat větší tlak na ostatní státy, aby byly schopny závazky pařížské dohody dorovnat. Výpadek to bude znamenat také u rozvojových zemí, kterým se USA za prezidenta Baracka Obamy zavázaly přispívat na opatření snižující emise, dodal.

Podle Brabce je diskutabilní, zda Trumpovo rozhodnutí bude znamenat výhodu pro USA, jak americký prezident tvrdí. Navíc některé státy USA budou zjevně ve snaze snižovat emise pokračovat, podotkl. "Já si myslím, že tímto Donald Trump trochu se vrátil zpátky do 20. století," řekl.

Podle ekologů z Hnutí Duha, organizací Care, Greenpeace, Glopolis a Klimatická koalice začne Trumpovo rozhodnutí platit až za čtyři roky. Tím pádem neznamená, že by Spojené státy emise skleníkových plynů přestaly snižovat. "Ústupem USA z mezinárodní spolupráce na snižování emisí je však pro Evropskou unii a ČR nyní nutnost srazit závislost na fosilních palivech ještě akutnější," uvedli ekologové ve společném tiskovém komentáři.

Trump dlouho očekávaný krok oznámil dnes, smlouvu kritizoval již od loňské předvolební kampaně. Dohoda je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Washington začne vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější, dodal šéf Bílého domu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

2.6.2017 14:03
Co si myslí Brabec není pro svět a pro USA vůbec zajímavé. Že on zatížil peněženky občanů vlastní země nesmyslnými kontrolami, revizemi, výměnou topných soustav,zelenými známkami, zbortil ochranu soukromí... a ve jménu ničeho ale vyjadřuje to aroganci státní a politické moci. Trump pochopil šílenosti globalistů a zcela logisky se jim vzepřel. A o tom to je, o globálním hloupnutí...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist