https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-konference-v-egypte-je-prodlouzena-spor-je-hlavne-o-kompenzacni-fond
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická konference v Egyptě je prodloužena, spor je hlavně o kompenzační fond Aktualizováno

18.11.2022 20:40 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
PA v této souvislosti připomněla, že v posledních dvaceti letech ani jedna z těchto klimatických konferencí OSN, neskončila v původním termínu.
PA v této souvislosti připomněla, že v posledních dvaceti letech ani jedna z těchto klimatických konferencí OSN, neskončila v původním termínu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Konference OSN o změnách klimatu COP27, která v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch začala 6. listopadu a měla skončit dnes, byla prodloužena do soboty. Zástupci asi dvou stovek zemí se totiž neshodli na závěrečné deklaraci, spory panují podle agentury AP zejména kvůli zřízení fondu, který by chudým zemím kompenzoval škody způsobené změnou klimatu, a kvůli snížení skleníkových emisí postupným ukončením užívání uhlí. DPA v této souvislosti připomněla, že v posledních dvaceti letech ani jedna z těchto klimatických konferencí OSN, neskončila v původním termínu.
 

Krátce před plánovaným koncem konference dostali zástupci zemí návrh závěrečné deklarace, na níž se do dnešního plánovaného ukončení v 17:00 SEČ neshodli. Předseda zasedání COP27 a egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí odpoledne oznámil, že konference potrvá do soboty. "Jsem rozhodnutý konferenci ukončit zítra (v sobotu)," uvedl a vyzval všechny strany k "zařazení vyšší rychlosti vyjednávání". Podle DPA bude zřejmě Šukrího tým přes noc pracovat na novém návrhu závěrečného prohlášení.

Představitelé Evropské unie v noci na dnešek zveřejnili návrh na zřízení fondu financovaného bohatšími zeměmi, který by měl kompenzovat škody z přírodních katastrof, k nimž změny klimatu přispívají. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans dnes uvedl, že chce "stavět mosty" v bouřlivé debatě o kompenzacích. Plán se musí zaměřit na nejzranitelnější země a brát v potaz aktuální ekonomické podmínky, řekl Timmermans. Kompenzace přitom nejsou preferovaným řešením EU, uvedla DPA.

"Z COP 27 potřebujeme dobré výsledky. Musíme stavět na výsledcích Glasgow, ne je bourat. To, kam se vyvíjejí výstupy konference, nám de facto zabouchne dveře pro udržení cíle 1,5 stupně Celsia, který jsme společně přijali v Paříži a který tento týden znovu stvrdila G20," říká Jan Dusík, vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o klimatu a náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí, který vede delegaci českého předsednictví EU na COP 27. "Jako EU nabízíme založit fond pro nejzranitelnější země. Musí být opřený o širokou dárcovskou základnu, odrážející situaci dnešního světa - řada států se ve skutečnosti z rozvojových přesunula mezi rozvinuté a musí se zapojit. Ale pokud nezkrotíme emise, na této planetě není tolik peněz, abychom byli schopni řešit následky přírodních katastrof. Jako EU proto říkáme: raději žádné rozhodnutí než špatné,“ říká Jan Dusík.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková návrh na zřízení fondu označila za "velký krok" v jednání. Průmyslové země podle ní nesou odpovědnost za vybudování blahobytu používáním fosilních zdrojů, ale teď je čas převzít odpovědnost i za budoucnost. Jedním z cílů setkání v Egyptě je přimět Čínu, aby kompenzační fond rovněž podpořila, uvedla Baerbocková.

"Musíme vést vážnou debatu o rozšíření počtu přispěvatelů do fondu," řekl deníku The Guardian také kanadský ministr životního prostředí Steven Guilbeault. Přispívat by podle něj měla Čína, ale též Spojené arabské emiráty, Katar nebo Saúdská Arábie.

Pákistánská ministryně pro klimatickou změnu Sherry Rehmánová, která předsedá vyjednávačům skupiny rozvojových zemí G77, a také Čína označily unijní návrh za přijatelný "s několika úpravami". Podle agentury AP, která citovala zdroj ze sdružení Climate Action Network (CAN), blokují zřízení kompenzačního fondu podle návrhu skupiny G77 Spojené státy.

Zasedání COP27 v Šarm aš-Šajchu s přibližně 34.000 účastníky mělo podle plánu končit dnes. Podle statistik klimatického portálu Carbon Brief neskončila za posledních 20 let ani jedna konference o klimatu včas. OSN ve čtvrtek večer uvedla, že jídlo a doprava na konferenci jsou zajištěny do nedělního večera.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

19.11.2022 07:53
na rovinu, zatím, co na Ukrajině lidi mrznou, jsou bez proudu, plynu, teplé vody v Egyptě se vymýšlí jak podojit Evropu, přičemž Evropa není zas tak bohatá, aby sanovala 40 milionů Ukrajinců, zároveň je vyzbrojovala a ještě ke všemu vymýšlela jak utratit Ekobalík peněz, na který mimo šejků a možná Číny stejně nikdo nemá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2022 08:28
Velké divadlo , nic jiného. 34 tis. delegátů !!! zeleného koncilu COP 27 má katapultovat svět do světlé budoucnosti, vysněného ráje na zemi.
To se mi snad jenom zdá.
Zbývá pouze dodat, že EU zastoupená cvokem Timmermansem se zavázala zvýšit podíl OZE na 58% do r. 2030.
Jaksi zelení soudruzi pozapomněli, že pár set km od Bruselu se schyluje k obrovské humanitární krizi na Ukrajině, díky plánovanému ničení energetické infrastruktury ruským agresorem .
Budeme mít naprosto jiné starosti než shánět liščí ohony a ebonitové tyče pro výrobu obnovitelné energie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.11.2022 09:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ukrajina nemá vyhrané vůbec nic...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 10:59 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jestli to Ukrajina vyhraje nebo ne, záleží na nás a hlavně USA. Oni bojují jak lvi a dělat více nemůžou, ta přesila je děsivá. Polovina země bez elktřiny a vody začátkem zimy je skutečný masakr, počítejme s mohutnou vlnou imigrantů, kterou musíme nějak zvládnout. S touhle vládou to snad půjde, zatím vypadá dost akčně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 10:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
My máte prostě zpackaný život. Musíte žít v naprosto debilní ČR, která je pod diktátem úpných pitomců z EU a i na Východě vidíte agresora, kam se teda vrtnete? Kde byste žil rád a v pohodě? Zatím to vypadá, že pouze na Paroubkově Marsu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2022 11:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, byl jste někde dál než na Zelňáku a v mládí na montážích v Rusku ? Zcela vám schází přehled.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 15:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jestli čecháčkovskou zaprděnost nazýváte přehled, tak to mi fakt, na rozdíl od vás, schází.
Odpovědět
va

vaber

19.11.2022 09:04
normální závěr ,nejdůležitější jsou peníze, ne klima,
Evropa brzy ztratí konkurenceschopnost, díky cenám energií které si zařídila ,její výrobky budou neprodejné ,Čína si prý už zajistila levné energie z Ruska na 30let
jak bude existovat EU když ztratí trhy a kde bude brát peníze ,nad tím se EU ještě netrápí,protože prý máme moudré a prozíravé politiky,
přijde čas kdy EU bude mít jen holou řiť
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.11.2022 09:23 Reaguje na vaber
vám připadá, že jsme konkurenční, když polovinu výroby za polovinu Evropy vyváží Německo? to už asi ne.
Užíverjte unie, spěje k rozkladu...jen se čeká, kdo to podpálí a to že se jiskří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 10:53 Reaguje na vaber
Tohle tvrdili už leninovi demagogové ve 20. letech minulého století. Já to poslouchal za kmára pořád, Západ je prohnilý a zbankrotuje.
Jak to ale dopadlo ve skutečnosti? Zbankrotoval jen SSSR a rozpadl se, dnes se k tomu chystá Rusko. Historie se ráda opakuje.
Odpovědět
va

vaber

20.11.2022 09:18 Reaguje na Pavel Hanzl
když se člověk hádá s blbcem déle než dvě minuty ,po dvou minutách se hádají dva blbci,
a Hanzl je exemplární příklad a diskutovat s ním má stejný význam jako vysvětlovat vyšší matematiku slepicím,
sudkulatý rystupije tujekára tentoryje ,
víc nikdy nepochopí

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 20:43 Reaguje na vaber
Pokud mi někdo věští budoucnost stejně, jako komár, tak mám pocit, že dopadne taky jak ten komár.
Ti váleční štváči z Vostrítu byli přece úplně to samé!!
Jenom k tomu pořád tlačili výdobytdy socialismu a úžasnou sovětskou vědu a techniku, což dnes decentně vynechávají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 11:08
Dezinformátoři pracují s velmi jednoduchými a všemi srozumitelnými hesly, které jsou sice vylhané, ale nesou jasné, emotivně silné sdělení:
"Evropa brzy ztratí konkurenceschopnost,"
"bez ruského plynu se neobejdeme"
"vláda protěžuje Ukrajince a nedělá nic po naše lidi"
"za energetickou krizi může grýndýl a Němci".
Tohle probíhá pořád ve všech médiích dokola, je to většinou směřováno do budoucnosti, aby nebylo možno ihned prokázet, že je to pitomost.
Ale první lži jsou už jasně dokázané. Bez ruského plynu jsme už od srpna a je ho dost a cena klesá. Vláda udělala sociální tarif, zastropování cen, přidala na důchodech atd. atd. podpořila sociálku, co to šlo.
Jenže to nikoho nezajímá. Vohnouti argumenty vůbec neregistrují, mají svoji koblihu nastavenou a šlus.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2022 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Mícháte hrušky a fazole dohromady.
""Evropa brzy ztratí konkurenceschopnost," - pravda
"bez ruského plynu se neobejdeme" - obejdeme, ale za cenu ekon. ztrát
"vláda protěžuje Ukrajince a nedělá nic po naše lidi" nepravda
"za energetickou krizi může grýndýl a Němci" pravda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 15:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
ad A - to je předpověď do budoucnosti, kterou nikdo nezná - nepravda
ad B - obešli jsme se už o ceně se to netočí, ta jde už ale dolů.
ad C-jasné
ad D - nemůže za to grýndýl, ale Putin, takže zase nepravda. (Daniel Beneš, gen. ředitel ČEZ).
Takže ta demogogická hesla jsou nepravdivá všechna. S tím nic nenaděláte.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.11.2022 14:17
Kompenzační fond by měl být tvořen z příspěvků lidí, kteří věří na klimatický armagedon. jim by se ulovilo a ti, kteří jsou bezvěrci, by peníze využili jinak.
Stejně dobrovolně to fungovalo s odpustky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 17:05 Reaguje na Richard Vacek
Takže někdo se má snažit a platit a ostatní se válet a škodit. Voni sou hlava, pane vachmajstr...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.11.2022 17:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebojte. 98% vědců je o armagedonu přesvědčeno. Stejně tak řada známých osob. Nemyslím jen Gretu, ale i náš ministr vnitra Rakušan má o klima obavy. Stejně tak řada vysokoškoláků, kteří ze zoufalství za klima stávkují, jiní se zase přilepují k silnicím, nebo obrazům.
Tito všichni by zajisté do takového fondu s radostí přispívali. Tuším, že i vy byste poslal důstojný příspěvek.
Těch pár nevěřících Tomášů je lepší nechat na pokoji, však i oni pochopí, že se "země otáčí okolo slunce".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 22:03 Reaguje na Richard Vacek
Jednopytlový systém vede jen k dalším demagogiím. Ekologie je neskutečně široký obor, kde máte tisíce seriózních vědců, nadšených amatérů, normálních konzumentů a taky šílenců, idiotů, exhibicionistů, snažící se jen upoutat pozornost a jiných šáhlých jedinců.
Pokud v tom neroznáte kdo je kdo, máte smolíčka pacholíčka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 17:07 Reaguje na Richard Vacek
Klimatický armagedon není o žádné víře. Že je Země kulatá a obíhá kolem Slunce není taky otázka víry, ale vědeckého výzkumu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2022 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
V diskuzi už vám zbyl jen soukmenovec Eliáš , jinak si všichni myslí pravý opak.
Co s tím hodláte dělat ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 21:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nic. Pravý opak si myslíte jen vy, Studnička, Prostatik a pár dalších. Vy jste prostě zmanipulovaní do opačného pohledu na svět, já už pochopil, jak se to může stát.
Zajímavé je, že celá Evropa, tj 500 miliónů lidí, si ve velké většině myslí to, co já a ne to, co vy. Zajímavý že? V celém civilizovaném světě je to stejné!
Takže výrazná až drtivá většina lidí jsou úplně blbí? Fakt?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

19.11.2022 22:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, víte kulový, co si já myslím.

Já ovšem vím, že vaše lži a demagogie tu byli mnohokrát vyvráceny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 23:52 Reaguje na Jaroslav Studnička
Psal jsem to Vinklerovi, ne vám.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 08:58 Reaguje na Pavel Hanzl
V příspěvku jste zmínil mé jméno, tak že mám právo reagovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 20:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy máte prostě svět nopak jak Vinkler. Pro vás je demokracie jen podvod na lidi, demokratičtí politici jsou gauneři a podvodníci, demokratická média jen lžou.
To je typický bod A) ruské demagogie: "z vlastních špinavostí obviníš nepřítele".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2022 23:53 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy máte v koblize čurbes, Vinkler je více stabilizovaný v pozici naopak.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 09:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Moje názory jsou konzistentní celou dobu, kdy jsem na web ekolist začal přispívat.

Což se projevilo tím, že hned od počátku jsem začal vyvracet vaše lži a demagogie týkající se energetiky.
Což ovšem analfabet Hanzl nikdy nepochopí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 13:41 Reaguje na Jaroslav Studnička
Máte sice názory konzistetní,( prefabrikové z Kremlu), ale pořád jen kritizujete a prudíte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jsem to mnohokrát...
Přestaňte o energetice lhát a já pak nebudu mít důvod na vás reagovat. Je to zcela jednoduché.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 18:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
A co kdybyste napsal vlastní názor? Fakt to nejde?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.11.2022 20:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Psal jsem mnohokrát, můžete si to dohledat, místo trollování desítek příspěvků denně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.11.2022 20:47 Reaguje na Jaroslav Studnička
Dobře. nejde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 15:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, vy sem neustále zvracíte taková kvanta lží, že jen jejich samotné vyvracení zabere času a energie více než dost. A co se nějakých vlastních názorů týče ... k čemu by vám byly? Dyť je stejně nechápete, podobně jako nechápete info v odkazech, které vám sem postujeme.

S váma to je jak hrát na housle hluchýmu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist