https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-aktivistky-se-ve-svedsku-prilepily-ke-sklu-chranicimu-monetuv-obraz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické aktivistky se ve Švédsku přilepily ke sklu chránícímu Monetův obraz

14.6.2023 19:30 | STOCKHOLM (ČTK)
Le Jardin de l'artiste à Giverny.
Le Jardin de l'artiste à Giverny.
Licence | Volné dílo (public domain)
Dvě klimatické aktivistky dnes v Národním muzeu ve Stockholmu pomazaly barvou ochranné sklo obrazu francouzského impresionisty Clauda Moneta. K dílu se následně přilepily. Odborníci švédské instituce nyní podle agentury DPA zjišťují, zda obraz nebyl poškozený. Ženy mezi 25 a 30 lety zatkla policie, obviněny jsou z poškození cizího majetku.
 

Aktivistky si pro protestní akci vybraly dílo Le Jardin de l'artiste à Giverny (Umělcova zahrada v Giverny), které je běžně vystavené v Muzeu Orsay v Paříži.

K zodpovědnosti za akci se na sociálních sítích přihlásilo švédské klimatické hnutí Återställ Våtmarker. Zveřejnilo zároveň video, na kterém mají dvě mladé ženy - podle organizace zdravotní sestra a studentka ošetřovatelství - ruku přilepenou na ochranném skle obrazu a druhou po něm rozmazávají červenou barvu. Skandují u toho "Klimatická situace je naléhavá" a "Naše zdraví v ohrožení".

Organizace v rozhovoru s agenturou AFP obvinila švédskou vládu, že nerespektuje své mezinárodní závazky týkající se životního prostředí. "Měli bychom naše emise snížit o 31 procent. Ale ony stále rostou. Je to nehoráznost," řekla mluvčí klimatického hnutí Helen Wahlgrenová.

Podobnými protesty se v posledních letech snaží na klimatickou problematiku upozornit řada mezinárodních klimatických hnutí a organizací. Australská policie loni na podzim například zatkla dva klimatické aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), kteří se přilepili k ochrannému sklu obrazu španělského malíře Pabla Picassa. Dílo nijak nepoškodili.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

14.6.2023 20:29
Klimatické kreatury zase útočí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.6.2023 20:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.6.2023 21:59
Kdo je odlepil? Proč je tam pár dní nenechají přilepené.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.6.2023 07:06 Reaguje na Jarek Schindler
tak nějak
Odpovědět
pk

pepa knotek

15.6.2023 09:52 Reaguje na Jarek Schindler
U obrazu by nejspíš hrozilo jeho vytržení ze závěsů a poškození poté co by za pár dní zkolabovaly bez jídla a pití. Ale ty co se lepí ke komunikacím tam nechat, vytyčit překážku silničního provozu pomocí kuželů a pásky jako u výkopu a kolemjedoucí se mohou zdarma kochat - do blázince vás na exkurzi jen tak nepustí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2023 11:24 Reaguje na pepa knotek
Ty obrazy asi mají nějaká speciální tvrzená krycí skla, protože pořád se může najít nějaký debil, který zaútočí na dílo třeba dlažební kostkou nebo kladivem. Na druhé straně mohla galerie udělat nějaký den otevřených dveří, protože pipinu přilepenou ke sklu hned tak někde neuvidíte.
Odpovědět

Radek Čuda

15.6.2023 12:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Podle údajů v médiích jen nějaká folie, což za normálních okolností stačí ... nicméně s ohledem na zvyšující počty obdobných pitomců budou muset podobné instituce asi přitvrdit.

Nemám pochopení pro ty co se lepí nebo jinak blokují komunikace, ale beru, že v obecné rovině nepředstavují až takový problém. Nicméně u těchto uměleckých děl, která jsou jedinečná a nenahraditelná bych fakt neváhal oddělit blba od jeho končetiny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2023 18:45 Reaguje na Radek Čuda
Na jaře se dva debili v Německu přilepili k vozovce. O pár set metrů dál se stala dopravní nehoda, kdy auto zrazilo chodce. Díky tomu, že kolem těch dvou přilepených debilů nemohla projet sanitka, ten chodec na místě nehody zemřel.
Odpovědět

Radek Čuda

16.6.2023 16:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud mne paměť neklame, tak úplně takto jasné a jednoznačné to v tom Berlíně ... pokud si to dobře pamatuji ... nebylo.
Tím se jich samozřejmě nehodlám zastávat, osobně bych byl pro si zahrát na něco jako je krajní nouze a prostě je přejet.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

15.6.2023 15:59
Symptomatické......klimatičtí dezoláti se přilepí k obrazui, na kterém je namalována příroda!!!!!!!
Alespon všichni vidíme, co jsou za sajrajt všichni podnebníci, klimatologové, zelení, Duhovci, děti země, greenpace, a další eokoteroristický sajrajt.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2023 17:30
Neodlepovat! Vyměnit na obraze sklo a budou mít obrazy dva. Na jednom to
dílo a na druhém ty blbky. Za den budou počůrané, pokaděné a budou prosit
za odborné odlepení. Pro ostatní to bude výchovná lekce, jak zacházet s
blby.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2023 18:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Neodlepovat. Aktivistu nahrubo odříznout a pak zavolat restaurátora, který by sklo dokonale vyčistil.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.6.2023 08:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To bych nedělal, protože při poranění si budou stěžovat a
žádat odškodnění. Jen ať žijí s dlaněmi na skle a zaplatí
si odborné odlepení za své. Opustit muzeum bych jim ale
nedovolil, protože sklo je majetkem muzea a pokud ho rozbijí, tak ho zaplatit!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist