https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-zmeny-budou-mit-nejvetsi-dopad-na-stredomorskou-biodiverzitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické změny budou mít největší dopad na středomořskou biodiverzitu

25.2.2011 03:45 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Araujo označuje středomořskou faunu a flóru za nejzranitelnější. Na obrázku  Lago de la Albufera ve Valencii.
Araujo označuje středomořskou faunu a flóru za nejzranitelnější. Na obrázku Lago de la Albufera ve Valencii.
Klimatické změny spolu s dalšími faktory lidského původu ovlivní nejvíc biodiverzitu zemí ve Středomoří. Dopady na země severní Evropy budou menší, píše server ECOticias.com.
 

Vědci pod vedením Wilfrieda Thuillera odhadli, jaký dopad budou mít klimatické změny na fylogenetickou diverzitu evropských rostlin, ptáků a savců. Pracovali přitom s modelem stromu života, a ačkoliv se některé jeho větve zdají zranitelnější než jiné, celkovým důsledkem je zeštíhlení celého stromu bez vážného snížení celkové biodiverzity. Vyplývá to ze studie, kterou provedla Univerzita Josepha Fouriera v Grenoblu. Na výzkumu se podíleli španělští vědci z Nejvyšší rady pro vědecký výzkum (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC).

Dopady odvíjející se od změny klimatu se přiřadí k dalším způsobeným lidskou činností, jako je ničení a rozdělování stanovišť jednotlivých druhů, nadměrné vytěžování přírodních zdrojů nebo zavlečení nepůvodních druhů. Celkově tyto okolnosti ovlivní některé pomyslné větve stromu víc než jiné.

Podle serveru ECOticias.com autoři studie prorokují, že druhy ze severu a jihu Evropy budou reagovat odlišným způsobem. Největší pokles fylogenetické rozmanitosti bude na jihu, ale zároveň se očekává i růst ve vyšších a velmi vysokých oblastech, díky čemuž se biodiverzita stane jednotnější na celém kontinentu.

Jak vysvětluje Miguel Araujo, vědec z CSIC v Národním muzeu přírodních věd v Madridu a spoluautor práce, „Pyrenejský poloostrov bude jednou z oblastí nejvíc postižených klimatickými změnami a bude trpět snížením výskytu mnoha druhů či jejich přesunem směrem na sever nebo do vyšších poloh. V některých případech by klimatické změny mohly zapříčinit vyhynutí některých druhů“.

Araujo označuje středomořskou faunu a flóru za nejzranitelnější, jelikož je vystavena nejvýraznějším klimatickým změnám a má velkou fylogenetickou diverzitu, to jest větší množství nezávisle vyvinutých genetických informací v jedné skupině organismů.

Podle zprávy „El cambio climático tendrá mayor impacto sobre la biodiversidad mediterránea“ zveřejněné na serveru ECOticias.com dne 17. února 2011.


reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist