https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stromy-ze-stredomori-prozradi-britskym-lesnikum-budoucnost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stromy ze Středomoří prozradí britským lesníkům budoucnost

11.4.2012 00:54 | WALES/PÍSEK (Ecomonitor)
Jedním z možných přístupů k záchraně britského lesnictví je například masivní výsadba suchu odolnějších kultivarů dubu z jižních zemí.
Jedním z možných přístupů k záchraně britského lesnictví je například masivní výsadba suchu odolnějších kultivarů dubu z jižních zemí.
Ve Walesu vyrostl během několika týdnů podivný les. Stromy, které tu rostou, byste normálně v anglické krajině nehledali, vysazené „vzorky“ pocházejí z rozmanitých míst celého světa. Přesto se nejedná se o klasické arboretum. Plocha o rozloze pěti fotbalových hřišť slouží k výzkumu působení klimatických změn na zdravotní stav dřevin, píše server BBC.
 

Waleský pokusný les není jediný. Na rozsáhlém projektu spolupracuje dvanáct významných lesnických institucí z celého světa a jen v Evropě vzniklo na 37 pokusných ploch. Postupným měřením a důsledným monitoringem bude vyhodnocován zdravotní stav stromů, rychlost růstu a kvalita dřeva v různých přírodních podmínkách.

Na pokusné plochy v Anglii byly umístěny dřeviny ze Středomoří, Kalifornie či Španělska, které si nasucho a teplo již zvykly. Dřeviny, které snáší nedostatek vláhy budou vědci testovat v podmínkách vlhkého ostrovního klimatu. Výsledky budou sloužit jako podklady pro budoucí plánování a optimalizaci výsadeb k lesnickým účelům.

„Je to jeden z nejrozsáhlejších experimentů, na kterém spolupracujeme,“ připouští Chris Jones, vedoucí lesnické komise, která na výsadbu ve Walesu dohlíží. „V Crychanu teď roste na 6000 dřevin a další výzkumné plochy zakládáme u Westonbirtu a Crowthornu. Je to skutečně dlouhodobý projekt. Největším současným problémem je sucho, které by mohlo negativně ovlivnit celý dřevozpracující průmysl, proto musíme mít informace o tom, jak se s tím vhodně vypořádat.“ Jedním z možných přístupů k záchraně britského lesnictví je například masivní výsadba suchu odolnějších kultivarů dubu z jižních zemí.

K takovému rozhodnutí je ale zapotřebí mít dostatečná data. Keith Kirby z organizace Natural England, která se na výzkumu spolupodílí, připouští, že lesnictví je „pomalý průmysl“, který nereaguje na změny právě dynamicky. „Zásadní je otázka času, protože reálné výsledky získáme, teprve až budou stromy dorůstat. Hovoříme tu o desítkách let,“ řekl BBC Kirby. I tak prý prvních pár týdnů po výsadbě poskytlo obrovské množství informací. Podle Kirbyho totiž nejde jen o produkci dřeva, ale také o nastavení příhodných krajinných podmínek pro budoucnost.

Článek byl uveřejněn na serveru BBC News pod názvem „Climate change tree test begins“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist