Víno se sklízí čím dál dřív, vyplývá ze záznamů australských vinařů
"Hledali jsme možné vlivy, které způsobily tento obecný trend v posunu sklizně. V průměru za období 1985-2009 se ukazuje, že za brzké zrání vinných hroznů mohou klimatické změny, pokles obsahu půdní vlhkosti a nižší výnosy. Je možné, že svůj vliv měly i měnící se postupy vinařů,“ říká klimatoložka a vinařka Leanne Webbová, který vedl tým vědců z Melbournské univerzity a výzkumné organizace CSIRO.
„Změny v časování biologických jevů, jako je nasazení květů nebo přílet motýlů byly zaznamenány v posledních desetiletích na mnoha kontinentech,“ dodává Leanne Webbová.
„V některých vinařských oblastech, například v jižní Austrálii, datum zrání hroznových bobulí posunulo asi o osm dní za desetiletí. Přičemž dřívější zrání má vliv na kvalitu získaného vína,“ říká Webbová.
Studie se zaměřila na zkoumání vinařských záznamů z desíti vinic ze čtyř států Austrálie, záznamy byly starší i pětadvaceti let. Na devíti z deseti vinic se postupem času začínalo se sklizní dřív, jen vinice Margaret River v Západní Austrálii sklízela hrozny později. Vědci nezkoumali jen data začátku sklizně, ale zkoumali i údaje o cukernatosti vín.
reklama