https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatickou-konferenci-osn-svym-projevem-zahaji-britsky-kral-karel-iii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatickou konferenci OSN svým projevem zahájí britský král Karel III.

1.11.2023 17:32 | LONDÝN (ČTK)
Klimatickou konferenci OSN (COP28), která koncem listopadu začne v Dubaji, svým projevem zahájí britský král Karel III. Oznámil to dnes Buckinghamský palác. Britský monarcha, který je známý svou činností spojenou s ochranou přírody, měl ještě jako princ Charles zahajovací řeč i na předchozích konferencích v Paříži a v Glasgow v letech 2015 a 2021.
 

"Jeho Veličenstvo věří, že každý musí sehrát svou roli, abychom mohli řešit i ty nejnáročnější ekologické výzvy, kterým svět čelí," uvedl palác v prohlášení. Podle něj král může pomoci v jednáních díky tomu, že dokáže inspirovat jednotlivce i organizace ke vzájemné spolupráci a hledání cesty, jak bojovat se změnami klimatu.

Karel III. bude mluvit na úvod dvoutýdenní konference 1. prosince a v plánu má i jednání s politiky. Do Dubaje se vydává jménem britské vlády, což svědčí o posunu uvnitř kabinetu. Na minulou klimatickou konferenci COP27, která byla loni v Egyptě, král překvapivě neodjel a média tehdy psala o tom, že se tak stalo kvůli tlaku tehdejší premiérky Liz Trussové. Ta chtěla změnit kurz svého předchůdce Borise Johnsona a mimo jiné se zasazovala o rozšíření těžby ropy a plynu v Severním moři a byla i proti zákazu těžby z břidlicových ložisek metodou takzvaného frakování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.11.2023 15:30
No to tam bude grupa mocného udeření.Akorát si seslintají saka a kravaty chytrymi řečmi udělají si fotečky,pokývají hlavami a do kamer s tragickým výrazem v obličeji nálehavým hlasem pronesou,že je potřeba zachranit mloka na Madagaskaru
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist