https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticky-balicek-eu-je-podle-expertu-splnitelny-je-vsak-treba-znat-dopady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatický balíček EU je podle expertů splnitelný, je však třeba znát dopady

3.11.2021 10:53 | PRAHA (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
Klimatický balíček EU má podle expertů splnitelné cíle, měl by ale respektovat možnosti členských zemí a promyslet jeho dopady na hospodářství a občany. Zaznělo to na senátním semináři o dekarbonizaci české ekonomiky do roku 2030. Evropská komise chce do uvedeného roku snížit opatřeními pod názvem Fit for 55 emise v Evropské unii o 55 procent.
 

"Respektujeme ten závazek, zároveň si ale myslíme, že není respektována technologická neutralita," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla. Podle něj je třeba navrhovaná opatření ještě přezkoumat, zda jsou proveditelná. Například cíle v oblasti čisté energetiky bude schopna ČR splnit, cíle v oblasti vytápění, chlazení nebo dopravy jsou ale podle náměstka pro Česko nerealizovatelné .

Neděla uvedl, že cíle v úsporách konečné spotřeby energií Česko plní ze 70 procent, takže jejich zamýšlené zvýšení z 0,8 procenta ročně na dvojnásobek je v ČR nesplnitelné, neboť do úspor nově nebude možné započítat omezování fosilních paliv.

Podle prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého je třeba propočítat dopady opatření na výrobce. Podobné námitky měl i viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš, podle něhož se z plánů Evropské komise pod názvem Green Deal (Zelená dohoda pro Evropu) musí stát Real Deal, tedy uskutečnitelná dohoda.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek uvedl, že návrh Evropské komise jen plánem pro Západní Evropu a její přežití. Nejsou známé jeho dopady na obyvatele, z jejichž odvodů budou státy platit realizaci opatření ve veřejné sféře, dodal Samek. Europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) uvedl, že plán se bude projednávat v unijních orgánech nejméně rok. Jeho cíle pokládá za dosažitelné, ale podle něho je třeba na rozšíření obnovitelných zdrojů energie využít nejméně třetinu z jednoho bilionu eur (zhruba 25 bilionů korun), které mají být v rámci EU vyčleněny.

Cestou je podle expertů větší využívání obnovitelných zdrojů, tedy rozvoj solárních a větrných elektráren. Česko usiluje o možnost více využívat jadernou energii, což však některé státy EU nebo ekologické organizace odmítají.

Senát bude klimatický balíček projednávat v pátek 5. listopadu, což je poslední den, kdy mohou parlamenty členských zemí vznést k jednomu ze souboru opatření své připomínky. Pokud by se na nich shodla třetina parlamentů, Evropská komise by je musela přezkoumat, uvedl předseda pořádajícího evropského výboru Mikuláš Bek (za STAN).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.11.2021 12:18
„Potřebujeme více obnovitelných zdrojů energie. Jsou levnější, bezemisní a nemusí se dovážet," napsala von der Leyenová na Twitteru po zasedání summitu EU před dvěma týdny.
---------
ČEZ od nového roku zdraží elektřinu i plyn. Podle šéfa energetické společnosti Daniela Beneše to může být asi třetina u elektřiny a polovina u ZP.
-----------
Leyenová spadla z koně a udeřila se do hlavy , jinak si to vysvětlit neumím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 13:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Čez vyrábí většinu elektřiny z fosilního paliva, proto musí zdražovat.
Pouze OZE nemusí kupovat palivo a tak je daleko spolehlivější, nejen cenově. Ta ženská má samozřejmě pravdu, jak dycky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.11.2021 14:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Osobo, ty se toho fanatismu nezbavíš.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.11.2021 14:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Němci mají OZE, jádro nepotřebují a uhlí taky ne ... a jsou v pohodě.

Sakra, jen mne napadá ... proč mají z uhlí nejvíc elektřiny za poslední léta?
Proč mají konec uhlu naplánovaný až na 2038?
Proč z mají z Putinovského:-))) Ruska ty dvě roury, kvůli kterým se tolik států vzteká? To snad nebude na nějaké odporné fosilní zaprděné palivo, že ne? Určo všicko echt čistý bioplyn:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 19:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Němci si ruší ze zcela nepochopitelných důvodů jádro. Jinak by byli dnes už možná?? bez uhlí a zcela v pohodě, s Ruským mužikem by si vytřeli řiť.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.11.2021 18:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Promiňte ale můžete mi vysvětlit pane Hanzle v čem je to OZE spolehlivější???????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.11.2021 19:45 Reaguje na Jarek Schindler
Přesně víte, kdy Slunce vyjde a kdy zapadne. Navíc svítí úplně všude a zadarmo. Takže vám nemůže nikdo zavřít kohoutek. Je vám to málo??

V Severním moři fučí prakticky pořád, za rok bývá jen pár málo bezvětrných dnů. Proto loni OZE dělaly v EU už asi 55% spotřebované elektřiny. A nové kapacity se dost vysokým tempem budují.
Odpovědět
ms

4.11.2021 01:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Letos v Německu nafoukalo z větru o 9 % méně, takže ta obří kapacita 65 GWe byla jaksi do větru. O to více jely turbínu uhelných elektráren, kterou z podstatné části v SRN pojednou až do roku 2038. A protože hysterie OZE vrcholí a Němci budou stále více v rukou počasí, potřebují jako záchranu ruský emsiní plyn. Pane Hanzle, ono i kydž je v zimě den, jsou celé týdny inverze, kdy slunce nedá z FVE vůbec nic. Jak už jsem psal, kdy nám předevedete svůj ostrovní systém zcela odkázaný celý rok na FVE???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 09:06 Reaguje na
Letos nafoukalo v Německu 91% toho, co loni a to byl výrazně větrný rok.
Já to nevidím jako tragédii, počítá se s tím.
Hysterie jede na plný plyn pouze v babišistánu, nikde jinde. S více elektřiny z OZE bude potřeba méně plynu i uhlí, s kapcitami na ukládání elektřiny se to ještě zrychlí. Tudy vede cesta, ovšem my se bez jádra neobejdeme.
Už ti naši nepolitičtí mašlonci vůbec vypsali tendr?? Mají to salámu, že?
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.11.2021 12:53
Ano, jde o realizovatelná opatření. Podobně jako je realizovatelné vylézt na zábradlí a skočit po hlavě z mostu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.11.2021 13:43
Nevídím v tom splnění problem.Ale doporučují nakoupit svíčky,petrojejku,petrolej,tlustou peřinu,vlněný svetr s jeleny na hrudi a tlusté ponožky a jegr spodky
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.11.2021 14:18
A jaký má důvod snažit se splnit něco, co vyžaduje enormní náklady a nepřináší téměř žádný užitek?
Trošku to připomíná plán na zajištění soběstačnosti v pěstování banánů - je to realizovatelné, ale je to nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.11.2021 09:08 Reaguje na Richard Vacek
Evropa měla loni z OZE 55% spotřebovné elektřiny. Žádný užitek vidím naopak u nás, kdy vrážíme 40 mld.ročně do OZE staví se kulový.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist