https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-docasne-ochromili-provoz-mnichovskeho-letiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté dočasně ochromili provoz mnichovského letiště

18.5.2024 19:17 | MNICHOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), kteří vnikli na pojezdové dráhy a přilepili se k nim. Policie zatkla osm lidí. Obě ranveje jsou již v provozu, cestující však musí počítat se zpožděním, informovala agentura DPA.
 
"Letiště je z bezpečnostních důvodů uzavřeno, protože klimatičtí aktivisté se přilepili na pojezdové dráhy," uvedl dnes brzy ráno mluvčí letiště s tím, že řada letů musela být odkloněna na jiná letiště. Zhruba po dvou hodinách se podařilo zprovoznit jednu ze dvou ranvejí a o hodinu později i druhou.

Letiště nicméně oznámilo, že bude ještě nějakou dobu trvat, než se provoz vrátí k normálu. "Celkem jsme (na dnešek) naplánovali necelých 1000 vzletů a přistání," uvedl mluvčí letiště. Dodal, že vzhledem k napjatému časovému harmonogramu letů může stále docházet ke zpožděním.

Letiště plánovalo tento víkend, na který připadají svatodušní svátky, odbavit velký počet dovolenkářů. Od pátku do neděle počítalo s asi 350.000 cestujícími, respektive 2860 lety.

Hnutí Letzte Generation na sociální síti X uvedlo, že na letiště vniklo šest jeho aktivistů, kteří se rozmístili na různá místa pojezdových drah.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna bylo zatčeno celkem osm lidí, kteří současně prostříhali bezpečnostní plot a snažili se proniknout na letištní plochu. Z nich šest se přilepilo k pojezdovým drahám, dva byli zadrženi ještě u plotu. Zadržení čelí obvinění z narušení leteckého provozu, hrozí jim trest vězení.

Členové hnutí podle svých vlastních vyjádření plánovali proniknout do areálu letiště, aby zablokovali alespoň jednu ze dvou přistávacích drah, a zablokovali tak provoz v době začátku svatodušních svátků. Důvodem protestní akce je skutečnost, že letecká doprava se na globálním oteplování podílí téměř deseti procenty. Hnutí vyzývá politiky, aby přijali rozhodnější opatření v boji proti klimatickým změnám.

"Takovéto kriminální akce ohrožují leteckou dopravu a poškozují ochranu klimatu, protože vyvolávají pouze nepochopení a hněv," uvedla na sociální síti X spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. "Trestní stíhání pachatelů musí být důsledné a ochranná opatření na letišti se musejí přehodnotit," dodala.

Podle bavorského ministra vnitra Herrmanna šlo o "pitomou akci klimatických chaotiků", která byla nejen nezodpovědná, ale i potenciálně nebezpečná pro životy řady lidí. Zelený ministr zemědělství Cem Özdemir aktivisty obvinil, že "ničí to nejdůležitější, co v boji proti klimatickým změnám máme: širokou shodu ve společnosti".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.5.2024 19:38
Policie by se jim měla přilepit na paty.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.5.2024 11:41
Tak si říkám, co by se stalo, kdyby provoz nebyl zastaven.
Vadilo by to letadlům při startu či přistání?
A co prostředky pro úklid dráhy - zvládnou vrstvu sněhu, zvládly by vrstvu pošuků?
Odpovědět

Radek Čuda

20.5.2024 12:45 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak letadlům by to vadili určitě. Z aktivisty by sice při kolizi zbyl jen mastnej flek, ale tomu podvozku éroplánu by ta kolize rozhodně taky moc neprospěla.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.5.2024 18:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Nevadilo by to. Párkrát by to mlasklo a příště by si ti pitomci tuhle akci rozmysleli.
Odpovědět
pk

pepa knotek

19.5.2024 12:20
Ostraha letiště v Mnichově bude určitě cajk, když se tam mohou po ploše promenádovat pomatenci tak teroristé taky. Hlavně že nesmíte mít např. víc jak 100 ml šamponu v příručním zavazadle.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.5.2024 18:54
Provoz bych nezastavoval. Nic nepomůže více rychloodlepení než pohled na desítky tun vážící Boeing, který se na Vás řítí po přistávací dráze. :))))
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist