https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-docasne-zastavili-provoz-na-zenevskem-letisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté dočasně zastavili provoz na ženevském letišti

23.5.2023 21:10 | ŽENEVA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Klimatičtí aktivisté dnes dočasně zastavili provoz na mezinárodním letišti v Ženevě poté, co nakrátko obsadili část jedné z rozjezdových ploch. Informovala o tom agentura AFP, podle které se ovšem provoz po chvíli opět podařilo obnovit.
 

"Kvůli vpádu na letištní plochu je na ženevském letišti dočasně přerušen letecký provoz," uvedlo na twitteru letiště krátce po poledni SELČ. O několik minut později upřesnilo, že provoz je postupně obnovován.

Předtím se přibližně stovce klimatických aktivistů z organizací Greenpeace, Stay Grounded, Extinction Rebellion, Scientist Rebellion a dalších skupin ze 17 zemí podařilo narušit Evropskou obchodní leteckou konferenci a výstavu (EBACE 2023), která se konala nedaleko ranvejí. Požadovali zákaz soukromých letadel, uvádí Greenpeace v prohlášení.

Na snímcích, které aktivisté zveřejnili na twitteru, je vidět, jak jejich členové roztahují transparenty a sedí u letadel nebo blokují vstup do kabiny.

Protestující lepili na letadla nálepky připomínající varovné nápisy na krabičkách cigaret, aby je "identifikovali jako toxické předměty", s hesly varujícími, že "soukromá letadla spalují naši budoucnost", "zabíjejí naši planetu" a "podporují nerovnost".

Klimatičtí aktivisté v minulosti narušili provoz například na letištích v Eindhovenu, Mnichově, Berlíně-Braniborsku či v Amsterodamu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

23.5.2023 23:13
Takže jestli tomu rozumím dobře, tak aktivisté bojující proti znečišťování životního prostředí zabránili přistávání letadel a tím způsobili větší produkci CO2. Bojovat proti znečištění životního prostředí tím, že způsobím ještě větší znečištění je podobné, jako kdybych já bojoval proti rostoucí kriminalitě tím, že někoho zabiju. A pak se někdo diví, že jim říkám ekokreténi.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

24.5.2023 07:05
"Klimatičtí aktivisté dnes dočasně zastavili provoz na mezinárodním letišti v Ženevě poté, co nakrátko obsadili část jedné z rozjezdových ploch. Informovala o tom agentura AFP, podle které se ovšem provoz po chvíli opět podařilo obnovit."

A nemělo by to správně znít:

"...na mezinárodním letišti v Ženevě dnes dočasně zastavili provoz klimatických aktivistů poté, co se pokusili obsadit část jedné z rozjezdových ploch. Informovala o tom agentura AFP, podle které se ovšem provoz aktivistů po chvíli opět podařilo obnovit, jenom co je nakrátko zpacifikovala ostraha letiště..."

A já bych jenom dodal:

Kdyby je nespacifikovali nakrátko, za katrem by měli sedět na hodně dlouho!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist