https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-druhy-den-v-rade-zablokovali-dalnici-v-centru-haagu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté druhý den v řadě zablokovali dálnici v centru Haagu

10.9.2023 21:09 | HAAG (ČTK)
Policie v Haagu dnes zadržela více než 500 účastníků klimatického protestu, kteří druhý den v řadě zablokovali dálnici A12 v centru města. Informují o tom agentury. V sobotu strážci pořádku zadrželi 2400 lidí, mezi nimi mnoho nezletilých.
 

Podle haagské radnice se dnešního protestu svolaného skupinou Extinction Rebellion (XR) účastnilo asi 1000 lidí, v sobotu jich přišlo devět tisíc. Další tisíce lidí podle XR a dalších organizací protestovaly mimo dálnici, kde tyto akce úřady povolily. Starosta Haagu Jan van Zanen nucené vyklizení obsazené dálnice povolil poté, co demonstranti odmítli uposlechnout výzvy, aby z ní odešli. Policisté proti nim v sobotu i dnes použili vodní děla a zadržené odvezly autobusy na stadion fotbalového klubu ADO Den Haag. Většina z nich byla o něco později propuštěna, jen proti některým policie zahájila trestní stíhání.

Skupina Extinction Rebellion varovala, že plánuje dálnici blokovat každý den do doby, než Nizozemsko přestane vyplácet státní subvence na fosilní paliva, jako je uhlí, ropa a plyn. Vládu obviňuje, že nedodržela slib, že skončí s daňovým zvýhodněním a dalšími subvencemi pro leteckou a lodní dopravu, s výrobou elektrické energie z fosilních paliv a s těžbou ropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

11.9.2023 07:09
S teroristy se nevyjednává.
Přilepence oplotit a nechat na místě pár dnů podělat a vyhnít. Jejich úspěch je v tom, že je do hodiny někdo odlepí, odveze na výslech s pitím,kávou a WC a zase pustí
Odpovědět

Radek Čuda

11.9.2023 15:49 Reaguje na Petr Pekařík
No, tady je odlepovali vodními děly, takže za mne dobrý. Ale je potřeba se toho nebát. Jedna věc je totiž vyjádřit nesouhlas s něčím, či něco požadovat. Druhá věc je dělat to formou, která si v podstatě bera za rukojmí všechny ostatní a snažit se místo přesvědčování a vysvětlování (a když je potřeba tak znovu a znovu) docílit svého omezováním, buzerací a šikanou. A nebýt schopen akceptovat, že si jiní ... a v těchto případech značná většina ... myslí něco jiného a také mají stejné právo na svůj názor.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist