https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-komplikovali-dopravu-pres-tunel-pod-mont-blankem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté komplikovali dopravu přes tunel pod Mont Blankem

9.12.2022 18:36 (ČTK)
Klimatičtí aktivisté dnes asi hodinu komplikovali dopravu přes tunel pod Mont Blankem, když si na italské i francouzské straně u vjezdu do tunelu sedli na silnici. Informovala o tom agentura ANSA.
 

Protest organizovala asi dvacítka členů hnutí Poslední generace z italské odbočky Ultima Generazione a francouzské Dernière Rénovation. Skupiny mladých aktivistů si krátce po poledni na obou stranách tunelu v reflexních vestách sedly na silnici a rozvinuly transparent s nápisem v překladu Poslední generace - Žádný plyn, žádné uhlí. Na italské straně se navíc aktivisté spoutali řetězy k sobě.

Italští policisté je nejprve přesvědčovali, aby uvolnili silnici. Doprava nicméně fungovala jedním jízdním pruhem. Mezitím přijeli rovněž hasiči a jelikož sněžilo, přikryli je izotermickými fóliemi, které se používají proti prochladnutí. Nakonec hasiči přeřízli okovy, jimiž se aktivisté spojili, a posléze skupinku demonstrantů policisté odnesli do policejních vozů.

"Stále více lidí mého věku nechce mít děti, protože je nechce přivést do takové katastrofální budoucnosti, ke které nás vláda odsoudila," citovala agentura ANSA jednoho z aktivistů. "Budeme pokračovat s těmito akcemi, dokud vláda nesplní naše požadavky," dodal aktivista. Podle agentury ANSA iniciativa Ultima Generazione požaduje mimo jiné okamžité zastavení znovuotevírání uhelných elektráren, k čemuž některé země přistoupily kvůli současné energetické krizi, způsobené z velké části válkou Ruska na Ukrajině.

Poslední generace se snaží přimět světové lídry k intenzivnějšímu boji proti změnám klimatu, volí pro to ale kontroverzní způsoby, jako například blokování silnic a dálnic či lití barev či polévek na slavné obrazy v evropských galeriích. Ve středu v italském Miláně polila barvou budovu operního domu La Scala několik hodin před zahájením nové operní sezony a ve čtvrtek byla kvůli jejich protestu krátce uzavřena jedna rozjezdová dráha na letišti v Mnichově.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.12.2022 10:46
Fólie? Když tam dobrovolně setrvávali a nic jim nehrozilo? Vodou je měli postříkat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist