https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-kratce-zablokovali-ranvej-na-mnichovskem-letisti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté krátce zablokovali ranvej na mnichovském letišti

8.12.2022 15:19 | MNICHOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Kvůli protestu klimatických aktivistů byla dnes krátce uzavřena jedna rozjezdová dráha na letišti v Mnichově. Provoz letiště to ovlivnilo jen málo, protože druhá letová dráha fungovala, jen některé lety měly menší zpoždění. Informovala o tom agentura DPA.
 

"Spolková policie je velmi rychle odvedla," řekl mluvčí letiště. Podle něj se aktivisté přilepili na ranvej na severu letištního areálu, když předtím přestřihli plot. Policisté jim ale zabránili dostat se na jižní stranu, takže provoz letiště to příliš neomezilo. Nemusely být zrušeny žádné lety, docházelo jen k menším zpožděním. Aktivisté byli podle DPA zadrženi.

Podle místních médií šlo zřejmě o členy skupiny Letzte Generation (Poslední generace), která tento týden v pondělí po týdenní přestávce obnovila protestní akce a zablokovala několik vytížených silnic v Berlíně a také v Mnichově. Oznámila také, že chce v protestech pokračovat ještě s větší intenzitou.

Členové skupiny Letzte Generation už 24. listopadu dočasně zastavili provoz na letišti Berlín-Braniborsko, kde se také na dvou místech přilepili k ranveji. Policie je zadržela. Den předtím se aktivisté z té samé skupiny přilepili k dirigentskému pultu krátce před koncertem v hamburské Labské filharmonii.

Poslední generace se snaží přimět světové lídry k intenzivnějšímu boji proti změnám klimatu, volí pro to ale kontroverzní způsoby, jako například blokování silnic a dálnic či lití barev či polévek na slavné obrazy v evropských galeriích. Ve středu v italském Miláně polila barvou budovu operního domu La Scala několik hodin před zahájením nové operní sezony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

8.12.2022 15:52
Nechal bych je tam a povolil bych přistání letadel. I ten největší drasťák by se urval od ranveje, kdyby viděl, jak se na něj řítí Boeing, nebo Airbus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.12.2022 16:09
Ale ta filharmonie byla dobrá, už dlouho jsem se tak od srdce nezasmál:-))).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.12.2022 16:16 Reaguje na Svatá Prostoto
Dobré bylo to automobilní muzeum. Zaměstnanci muzea vypnuli světlo a topení a odešli domů. Jeden z těch přilepenců začal po jednom dni škemrat, že má zdravotní problém, tak je policie odlepila a zatkla.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2022 16:27
Nejvíc mě na tom článku zaujalo foto, tj za Boeingem doprovodná letka racků...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.12.2022 19:55 Reaguje na Karel Zvářal
Podle velikosti racků to není za Boeingem, ale před ním.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

8.12.2022 20:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Je celkem buřt, jestli před nebo za, v tom koridoru nemají co dělat. Sokolník si koleduje minimálně o snížení prémií...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.12.2022 20:52 Reaguje na Karel Zvářal
Podle výšky letadla nad zemí to je celkem daleko od letiště, takže ty prémie jsou v pohodě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist