https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-polili-ve-videnskem-leopoldove-muzeu-olejem-klimtuv-obraz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté polili ve vídeňském Leopoldově muzeu olejem Klimtův obraz

15.11.2022 16:06 | VÍDEŇ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Klimatičtí aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) dnes dopoledne polili ve vídeňském Leopoldově muzeu olejem obraz rakouského malíře Gustava Klimta Smrt a život. Dílo bylo za sklem a zatím není jasné, zda byl obraz poškozen, informovala agentura APA. Podle ní skupina svou akcí protestuje proti novým ropným a plynovým vrtům.
 

Ekologičtí aktivisté v poslední době provádějí podobné protestní akce ve významných muzeích a galeriích často. Letos mimo jiné hodili bramborovou kaši na obraz francouzského malíře Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini, vychrstli rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha a přilepili se k řadě dalších uměleckých děl v galeriích od australského Melbourne po Řím.

Skupina se svým nejnovějším počinem pochlubila na twitteru: "Lidé Poslední generace dnes v Leopoldově muzeu potřísnili Klimtův obraz Smrt a život olejem. Nové ropné a plynové vrty jsou rozsudkem smrti pro lidstvo," napsala. Jedna osoba se navíc přilepila na ochranné sklo.

V Leopolodově muzeu byl dnes volný vstup. Navzdory kontrolám se aktivistům podařilo dovnitř propašovat tekutinu v termosce ukryté pod oblečením.

"Můžeme jen doufat, že malba nebyla poškozena," uvedlo muzeum. Na místo dorazila policie, některé místnosti byly pro návštěvníky uzavřeny. Tekutina byla z ochranného skla smyta.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

15.11.2022 17:00
Nejen klimatičtí aktivisté. Rovněž Islámský stát ničil ve svatém zápalu památky, které nám tu zanechali naši předkové:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/video-z-niceni-hatry.A150405_074339_zahranicni_cen
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

16.11.2022 08:46
hmm, terorista a aktivista může být někdy totéž, neb zničit dílo, které přetrvalo mnoho let, jen pro defekt osobního emočního a psychického stavu dekadentní zábavou, vesmes hodna odsouzení kulturní společností
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.11.2022 12:56 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak oni v nějakém prohlášení uvedli, že si vybírají jen ta díla, která jsou chráněna sklem. Takže to není ani tak obrazoborectví, jako patologický exhibicionismus.

Možná podporovaný nějakou sklenářskou lobby.-))).

Ale zase možná lepší, než kdyby courali okolo škol v baloňáku a s pytlíkem bonbonů:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist