https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-ponicili-braniborskou-branu-symbol-berlina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté poničili Braniborskou bránu, symbol Berlína

18.9.2023 10:07 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktivisté z klimatického hnutí Letzte Generation (Poslední generace) včera poničili červenou barvou Braniborskou bránu, jeden z hlavních symbolů Berlína. Policie, která tuto významnou berlínskou památku neustále hlídá, zadržela 14 lidí.
 

Demonstranti sloupy brány polili v neděli dopoledne. Poškozeno bylo všech šest sloupů význačné stavby do výše několika metrů. Barva zasáhla i fasádu. Berlínský primátor Kai Wegner čin aktivistů tvrdě odsoudil.

"Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti," řekl.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová řekla, že čin hnutí Letzte Generation je zavrženíhodný a že poškozuje podporu, o kterou klimatičtí aktivisté usilují.

Od pondělí Letzte Generation chystá v Berlíně po letní pauze nové akce včetně blokád. U Braniborské brány hnutí demonstruje pravidelně. Loni v prosinci tam i přes policejní ostrahu uřízlo špičku vánočního stromu. Aktivisté k tomu tehdy uvedli, že špička stromu odkazuje na budoucí klimatickou katastrofu, pokud lidstvo nezačne životní prostředí důsledněji chránit.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

18.9.2023 12:19
Ekokreténi umí akorát ničit.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

18.9.2023 13:18
Bohužel, tato generace toho asi moc v budoucnosti nevytvoří. Zatím se učí pouze ničit a škodit.
Odpovědět
VN

Vilém N

18.9.2023 13:49
Tak dlouho se křičí "pozor vlk", až to už nikoho nezajímá.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.9.2023 14:46 Reaguje na Vilém N
Napadá mě upgrade jednoho rčení - zabij ekoteroristu, zachráníš civilizaci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2023 16:42
Doplnění článku - vyčištění Braniborské brány bude stát asi 35.000 Euro (cca 855.000,-Kč) a úřady budou po ekokreténech požadovat uhrazení.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist