https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-posprejovali-sidlo-francouzske-premierky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté posprejovali sídlo francouzské premiérky

4.1.2023 15:37 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Vadim Fomenok / Unsplash
Dva aktivisté dnes posprejovali oranžovou barvou vstupní bránu budovy, v níž sídlí francouzská premiérka Élisabeth Borneová, a to na protest proti tomu, co označili za "klimatické zločiny" páchané státem. Policie před pařížským palácem Matignon zadržela dva lidi, informoval deník Le Parisien.
 

Na videu zveřejněném na sociálních sítích je zřetelně vidět, jak policie zatýká dvě osoby, které sprejovaly oranžovou barvu na vstupní dveře úřadu francouzské premiérky. Oba muži na sobě měli trička s nápisem: "Kdo je vinen?" Aktivisté uspořádali protestní akci ve chvíli, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron předsedal zasedání vlády.

Skupina Dernière rénovation (Poslední obnova), ke které aktivisté patří, v prohlášení uvedla, že stát nesplnil své závazky, které se týkaly boje proti změně klimatu.

Francouzská vláda loni už podruhé dostala rekordní pokuty za znečištění ovzduší. Francouzská Státní rada, která slouží mimo jiné jako nejvyšší soud pro správní záležitosti, loni v říjnu nařídila státu zaplatit dvě nové pokuty, každou za deset milionů eur (240 milionů Kč) za to, že nezlepšil kvalitu ovzduší ve velkých městech. Již o rok dříve přitom dostal pokutu deset milionů eur za to, že se mu nepodařilo dostát závazkům ohledně snížení znečištění vzduchu v některých částech země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

4.1.2023 17:03
Francouzské a Ruské soudy se nebojí. Odsoudí nepohodlného panovníka i s rodinou. To je tam tradice.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.1.2023 20:13 Reaguje na Michal Ukropec
to asi zrovna není dobré vyzdvihovat.
Ale aktivisti by si měli uvědomit, že nejspíš nebydlí někde v lese na větvi a jak se říká, kdo s čím zachází, tím také schází
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

5.1.2023 18:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nyní soudí vládu, za chvíli budou souzeni oni.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist