https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-se-v-londynske-galerii-prilepili-k-200-let-staremu-obrazu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté se v londýnské galerii přilepili k 200 let starému obrazu

6.7.2022 01:18 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva klimatičtí aktivisté se v pondělí přilepili k rámu 200 let starého mistrovského díla v londýnské Národní galerii. Oba demonstranty, kteří patří ke skupině vyzývající k rychlému ukončení využívání ropy, plynu a další fosilních paliv, záhy policie zadržela. Informovala o tom agentura AP.
 

Muž a žena nejprve přelezli zábrany, aby obraz nazvaný Vůz na seno (The Hay Wain) od anglického malíře Johna Constablea přelepili velkými listy papíru, na nichž byla vyobrazena "apokalyptická vize budoucnosti". Poté se každý z nich přilepil k rámu vystaveného díla.

Dílo prozkoumal tým odborníků, který objevil drobné poškození rámu a také narušení povrchu laku na obraze. Oba problémy už vyřešil a dílo se vrátilo na své místo.

Pondělní protest byl součástí série akcí ekologických aktivistů ze skupiny Just Stop Oil za brzký konec využívání ropy a plynu. Skupina uvedla, že její verze Constableova obrazu venkovské krajiny z roku 1821 ukazuje, "jak ropa zničí naši krajinu".

Aktivisté z hnutí Just Stop Oil se minulý týden zaměřili na další umělecké galerie v Británii a v neděli narušili Velkou cenu Británie formule 1 tím, že si během přerušení závodu sedli na trať. Policie uvedla, že šest lidí obvinila ze spiknutí za účelem narušení veřejného pořádku při závodu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.7.2022 19:24
Pořád ještě se ani zdaleka nevyrovnají aktivistům z první ligy, jako byl třeba Gavrilo Princip :-)
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.7.2022 09:54 Reaguje na
ten byl snad anarchista, ne ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.7.2022 09:58
takové pomatené fanatiky by měli za trest poslat na nucené odstraňování následků akcí jiných ekobiofanatiků !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist