https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-v-berline-po-99-dnech-ukoncili-hladovku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté v Berlíně po 99 dnech ukončili hladovku

13.6.2024 18:55 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Aktivisté v Berlíně dnes po 99 dnech ukončili hladovku, kterou chtěli přinutit spolkovou vládu kancléře Olafa Scholze uznat existenci klimatické katastrofy. Wolfgang Metzeler-Kick, který nepřijímal pevnou stravu 92 dní, prohlásil, že Scholz raději nechá všechny umřít, než by řekl o klimatu pravdu. Metzeler-Kick se následně v doprovodu dalších aktivistů přilepil k silnici, čímž na jednom z hlavních tahů v centru metropole zkomplikoval dopravu v délce několika kilometrů. K hladovce se tento týden připojila také Slovenka Soňa.
 
"Raději nechají mě, vás i naše děti zemřít, než aby řekli pravdu," prohlásil Metzeler-Kick na adresu vlády, když oznamoval konec hladovky. "Dělejte, co vás baví. Pokud chcete vyhodit do vzduchu potrubí, tak se u toho nenechte chytit," řekl. Následně v doprovodu ostatních aktivistů opustil stanový tábor v parku Invalidenpark a vteřinovým lepidlem se přilepil k vozovce rušné silnice Invalidenstrasse. Tím v délce několika kilometrů zablokoval dopravu ze čtvrti Moabit přes hlavní železniční nádraží směrem na východ metropole.

Řidiči v koloně, ve které uvízly i tramvaje, na aktivisty troubili a nadávali jim. Na demonstranty pokřikovali i chodci a také dělníci z lešení. "Táhněte," křičel jeden z řidičů, který jel v protisměru. Jeho slova patřila k těm slušnějším, která na adresu klimatických aktivistů zazněla.

Aktivisté na dnešní tiskové konferenci prohlásili, že svých cílů sice nedosáhli, přesto v hladovce viděli smysl. Kriticky se vyjádřili nejen o politicích, ale také o médiích, která podle nich neplní svou funkci a dostatečně o klimatické hrozbě neinformují.

V pátek by hladovkový protest dosáhnul stého dne. "Zítra by hladovka trvala sto dní a zítra má také narozeniny Olaf Scholz," prohlásila mluvčí aktivistů. Dodala, že dnes ještě 65letý kancléř tak může konec hladovky považovat za narozeninový dárek.

Původně aktivisté dnešek stanovili Scholzovi jako poslední den nabídky k rozhovoru, kancléř ale o setkání neprojevil zájem. Scholz hladovkáře na konci května vyzval, aby opět začali jíst a aby nepoužívali násilí proti sobě a ani proti druhým.

Šestačtyřicetiletá Soňa, která pochází ze Slovenska, ale od přelomu tisíciletí žije v Rakousku, hladověla dva dny. O tom, že protest dnes skončí, předem nevěděla. V rozhovoru s ČTK řekla, že ač jí bylo jasné, že hladovění je nebezpečné, musela jednat srdcem. "Vycházela jsem jen z primitivního instinktu něco podniknout. Ve chvíli, kdy jsem se rozhodla učinit tento krok, tak to nebylo racionální, protože rozum ví, že je to nebezpečné," uvedla.

Do Berlína přijela, ačkoli má doma dvě děti ve věku sedmi let a 8,5 roku. "Dlouho jsem přemýšlela, jak jim to vysvětlit, když nechci, aby tím moc trpěly," řekla. Poznamenala, že její děti ví, že se zúčastňuje různých klimatických demonstrací. "Nebylo to pro ně tedy nic nového, ale jen nevěděly, kdy se vrátím, nebo jak... ale do takových podrobností jsem nezacházela," odpověděla na otázku, zda děti tušily, že hladovka může skončit smrtí. Do hladovky se Soňa zapojila jako jediná žena.

Devětačtyřicetiletý Metzeler-Kick po dlouhou dobu spolu s dalšími lidmi, kteří se postupně k hladovce přidávali, nekonzumoval pevnou stravu, k zajištění částečné výživy ale denně pil čtvrt litru džusu. Užíval také vitamíny a doplňoval si hladinu soli. Po zhruba 80 dnech s džusy přestal, což vedlo ke kolapsu, po kterém skončil v nemocnici. Do kempu se následně vrátil a před týdnem hladovku přerušil, což zdůvodnil snahou poskytnout prostor pro debatu s politiky.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Radek Čuda

14.6.2024 16:16
Cywe, to je materiál ...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.6.2024 21:37
Kdysi podobnou hladovku vedli angličtí horníci, aby vládu donutili k jednání. Vláda nepovolila a horníci zhruba po 80 - 85 dnech končili v márnici. Nabízí se otázka, proč to dnešní stávkující vydrželi 99 dní v celkem dobré kondici:
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2024 10:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Možná to byla přerušovaná hladovka, jakou kdysi držela skupina studentů. Ti hladověli obden ve dvou skupinách a ve výsledku
byla ta hladovka nepřetržitá. Podobná byla kdysi kamarádova
prohibice, když celý týden nevypil ani pivo po obědě a v pátek
se ožral pod obraz. Šest dní ale prohibici poctivě držel!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2024 11:17 Reaguje na Břetislav Machaček
A má smysl hladovka, kdy jeden den nejím a druhý den se přežeru?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2024 16:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Oni si jen na hladovku hráli, aby na sebe přetáhli
pozornost médií. Totéž u té aktivistky v článku ty
její tři dny hladovky. Jinak lidé ležící několik
měsíců i let v bezvědomí jsou bez jídla a pouze
napojeni na kapačky s umělou výživou. Po probuzení
pomalu přecházejí na klasickou stravu a pokud se
hladovkáři zbytečně neunavují a živí organismus
tajně glukózou atd., tak to má k hladovce daleko.
Každý, kdo se zbytečně sebepoškozuje ztrácí mé
sympatie, protože jiní chtějí žít i těžce nemocní
a oni si své zdraví ničí zcela nesmyslně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2024 10:13
Na lepiče znám podobný recept jako na účastníky technopárty. Těm stačí
okolní louku pohnojit čerstvou kejdou a totéž udělat lepičům. V létě je obsedne hejno much, bez rukou je nebudou moci odhánět a budou prosit,
aby je někdo odlepil. Pak kropicí vůz a spláchnout kejdu do kanálu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.6.2024 11:18 Reaguje na Břetislav Machaček
Určitě to funguje. Viděl jsem kdysi video, kdy jeden zemědělec fekáliemi rozehnal nepovolenou technopárty, která se konala na jeho pozemku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist