https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-v-berline-zablokovali-dopravu-na-nejmene-20-mistech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté v Berlíně zablokovali dopravu na asi 30 místech Aktualizováno

24.4.2023 11:17 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) dnes ráno v Berlíně zablokovali dopravu na zhruba 30 místech. Postiženy byly hlavní tahy, rušné křižovatky a také vytížená městská dálnice. Berlínská dopravní informační centrála VIZ Berlin uvedla, že vzhledem k rozsahu protestů a nepřehlednosti situace nebylo zpočátku možné vypracovat celkový přehled akcí klimatických demonstrantů.

 

"Od rána se konají protestní akce po celém území města," uvedla berlínská policie. Ta na twitteru ohlásila, že nasadila asi 500 policistů a také vrtulník, aby blokády co nejrychleji uvolnila. Okolo poledne policie oznámila, že většina míst, kde se aktivisté přilepili k vozovce a kde zastavili dopravu demonstrací vsedě, je opět průjezdná. To potvrdila i dopravní centrála.

"Dopravní situace v Berlíně se po klimatických protestech citelně uklidnila. Aktuálně nejsou na území města žádné zácpy s čekací dobou více než deset minut," uvedla centrála.

Aktivisté zastavili dopravu na řadě míst klíčových pro automobilovou dopravu, mimo jiné na bulváru u Vítězného sloupu v centru metropole, kde je důležitá křižovatka spojující několik městských tahů. Zastavena byla v obou směrech doprava na městské dálnici A100, kde kvůli tomu řidičům vzniklo až dvouhodinové hodinové zdržení. Nejvíce problémů hlásila městská část Charlottenburg v západní části města mezi centrem a Špandavou.

Zpravodajský portál t-online napsal, že nasazení stovek policistů v berlínských ulicích se očekává i v příštích dnech, neboť hnutí před týdnem vyhlásilo časově neomezené blokády. Protesty začaly před týdnem ve vládní čtvrti a dnes se rozšířily po celém Berlíně. Aktivisté tak chtějí zvýšit tlak na vládu, aby podnikla ráznější kroky na ochranu klimatu.

Německá média uvedla, že řidiči na dnešní blokády reagovali značně rozhořčeně. Na některých místech včetně městské dálnice A100 se šoféři pokusili demonstranty sami odtáhnout ze silnice.

Hnutí si stanovilo několik podmínek, za kterých je ochotné protesty ukončit. Mimo jiné chce losováním ustavit občanský výbor, který by naplánoval konec používání fosilních paliv v Německu do roku 2030. Vláda může protesty podle aktivistů zastavit i tím, že předloží plán, jak udržet oteplování planety na úrovni nižší než 1,5 stupně Celsia v porovnání s předprůmyslovým obdobím.

Hnutí od roku loňského roku pravidelně blokuje dopravu, aby tak upozornilo na nezbytnost ochrany životního prostředí, což řada politiků včetně členů ekologické strany Zelení kritizuje. Demonstranti se často rychleschnoucím lepidlem lepí k vozovkám, aby zkomplikovali dopravu. Rovněž se lepí k uměleckým dílům, která také polévají různými tekutinami. V centru Berlína u Braniborské brány hnutí v prosinci uřízlo vrchol vánočního stromu, čímž chtělo ukázat na to, že z přicházející klimatické katastrofy zatím vidíme jen špičku. Řada aktivistů se za své činy musí zodpovídat před soudy.

Problémy nyní hrozí i dvěma policistům za zásah z minulého týdne. Jeden z policistů nejprve na videu zveřejněném na internetu demonstranta varuje, aby silnici opustil, jinak mu způsobí bolest, kvůli které nebude moci několik dní kousat a polykat. Když neuposlechl, chytil ho pod krkem a následně s pomocí kolegy odtáhl. Z videa je patrné, že aktivistovi kroutí ruku za záda a že demonstrant křičí bolestí. "O videu víme a prověřujeme ho," uvedla dnes policie.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.4.2023 11:21
Ekomagoři na n-tou ! Vyčíslit škodu a dát jim v plné výši k úhradě, popř. nechat je zchládnout v chládku.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

25.4.2023 15:08
"...upeč třeba chleba, zasaď třeba strom...jsou to frustráti jak hrom... Nedělání ne!dělání..."
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.4.2023 18:36
Mě fascinuje, jak se při protestech lepí k nějakému podkladu. Když si to rozebereme - použijí nějakou chemikálii, aby se někde přilepili a pak se musí použít další chemikálie, aby je odlepili. Jinými slovy, bojují proti znečištění životního prostředí tím že ho znečistí ještě více. Je to jako bych já bojoval proti růstu kriminality tak, že někoho zavraždím.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist