https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-z-posledni-generace-konci-s-prilepovanim-k-silnicim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté z Poslední generace končí s přilepováním k silnicím

30.1.2024 10:25 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Němečtí klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace (Letzte Generation) se už nebudou přilepovat k silnicím. Po téměř dvou letech silničních blokád dnes podle agentury DPA oznámili, že od března zvolí jiné formy protestu, takzvaná shromáždění neposlušnosti.
 
"Od nynějška budeme protestovat jinou formou - ignorovat ji ale nadále nebude možné. Od března budeme v celé zemi svolávat shromáždění neposlušnosti. Místo toho, abychom se rozdělili do malých skupin a blokovali silnic, budeme společně s mnoha lidmi pořádat shromáždění neposlušnosti," oznámila dnes skupina v Berlíně. "Kapitola přilepování a silničních blokád tím končí," ujistila skupina.

Poslední generace chce v budoucnu "častější přímou konfrontaci s těmi, kdo jsou odpovědní za ničení klimatu", a zároveň hodlá politiky a další osoby, jež rozhodují, přimět k vyjádření "veřejně a před zapnutými kamerami".

"Kromě toho budeme pro naše protesty častěji vyhledávat místa fosilního pustošení, jak už tomu bylo v minulosti při protestech na ropovodech, letištích nebo v podnikových areálech (elektrárenské společnosti) RWE," nastínila Poslední generace.

Skupina usilující o radikální přechod k proklimatické politice začala s blokádami silnic v Německu i v Rakousku 24. prosince 2022. Kromě toho protestovala v muzeích, na stadionech či na ministerstvech. Jenom berlínská policie loni napočítala 550 akcí aktivistů Poslední generace a státní zastupitelství v německém hlavním městě vedlo proti jejich účastníkům 3700 řízení.

Mnozí občané vyjádřili své rozhořčení vůči radikálním aktivistům, i politici vládních Zelených jejich počínání označili za kontraproduktivní. V poslední době je Poslední generace méně aktivní a je ve stínu protestů zemědělců a nyní i velkých demonstrací proti pravicovému extremismu, poznamenala DPA. Svou příští "hromadnou blokádu" plánovanou na 3. února Poslední generace odvolala ve prospěch protestu proti pravicovému extremismu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.1.2024 13:59
Konec zábavy nebo vymysleli něco ještě hloupějšího?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

30.1.2024 14:22
Poslední generace by měla protestovat proti všem včetně sebe. Všichni lidé se, aspoň částečně, podílejí na poškozování klimatu.

Je viníkem producent zboží nebo spotřebitel, co to zboží kupuje? Já myslím, že je vinen stávající systém, který poškozování klimatu důsledně "netrestá" adekvátním zpoplatněním a nemotivuje k ochraně klimatu všemi možnými způsoby.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

30.1.2024 15:52
Té změně filozofie se nemůžeme divit. V poslední době hodně vzrostlo riziko, že od nasraných řidičů dostanou přes držku a navíc lepidlo díky inflaci fest podražilo.
Odpovědět

Radek Čuda

30.1.2024 17:25
Myslím, že ostatní by si z nich měli vzít příklad a přidat se. Zejména tím, že v rámci té neposlušnosti jim v případě, kdy budou ostatní prudit dát přes ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist