https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-zablokovali-v-berline-dopravu-na-vice-nez-20-mistech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté zablokovali v Berlíně dopravu na více než 20 místech Aktualizováno

18.9.2023 14:37 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) dnes na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes 20 blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. Policie pro dnešek vyčlenila 500 policistů, kteří jsou připraveni proti demonstrantům zakročit. Zároveň vyzvala řidiče ke klidu a varovala je před tím, aby proti aktivistům sami zasahovali. Ne všichni výzvu uposlechli, jeden z řidičů nastříkal do tváří demonstrantů pepřový sprej.
 

Aktivisté dnes po letní přestávce obnovili v německé metropoli blokády dopravy, kterými chtějí vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování se spalovacími motory a k důraznější ochraně životního prostředí. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo do výšky několika metrů pilíře Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína.

Dnes aktivisté přikročili k blokádám mimo jiné na velké okružní křižovatce u Vítězného sloupu nedaleko Braniborské brány. Demonstranti zastavili dopravu také na hlavních silnicích spojených s centrem města. Provoz se přerušil mimo jiné u někdejšího letiště Tempelhof, kde se jedna ze silničních tepen napojuje na městskou dálnici A100.

Ráno policie na sociální síti X napsala, že po celém městě zaznamenala na 21 blokád. "Na některých křižovatkách se zasahujícím policistům podařilo akcím zabránit, na dalších křižovatkách se již lidé přilepili k vozovce," uvedla o metodách lepení se k silnicím, které aktivisté používají. Následně upřesnila, že rychlým zásahem se podařilo na sedmi místech aktivistům zabránit, aby se přilepili. Policie rovněž sdělila, že pro dnešek vyčlenila k zásahům proti demonstrantům na 500 policistů.

Po zhruba dvou hodinách policie oznámila, že blokády se podařilo ukončit. Při zásahu v centrální části Berlína utrpěl jeden z policistů lehké zranění ruky, když chtěl jednoho z demonstrantů zadržet. Na některých místech zůstaly po blokádách poškozené silnice. "Ty se musí ještě opravit," dodala policie.

Blokády tradičně doprovázel nesouhlasný křik řidičů, kteří se dožadovali volného průjezdu. Jeden z rozzlobených řidičů, který uvízl v koloně ve čtvrti Prenzlauer Berg, proti demonstrantům použil pepřový sprej. Z videa, které hnutí zveřejnilo na sociální síti X, je patrné, že nejméně jednoho z aktivistů zasáhl přímo do tváře a po dalších dvou látku vystříknul. Jednoho z demonstrantů se muž také pokusil nakopnout. "Z cesty, šupáci," zařval na ně. Policie uvedla, že se o útočníka zajímá kvůli ublížení na zdraví.

Blokádu se pokusil rozehnat také jeden z řidičů ve Špandavě (Spandau) na západě metropole, policie ho ale zastavila. "Chápeme, že vás protesty rozčilují, ale prosím nezasahujte a už vůbec nepoužívejte násilí," sdělila policie v reakci na incident.

Hnutí ve zveřejněných videích poukazuje na to, že přiměřené nejsou ani některé zásahy policistů, neboť vynášeným demonstrantům způsobují zbytečně bolest.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

20.9.2023 00:18
Doufám, že na oplátku zase Berlín zablokuje aktivisty. Tak na tři až šest měsíců.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist